V Rusku prý zatkli 20 verbířů Islámského státu s tureckými doklady

V Moskvě bylo zatčeno asi dvacet lidí, kteří jsou podezřelí z verbování nových bojovníků pro teroristickou skupinu Islámský stát. S odkazem na anonymní zdroje to tvrdí ruské agentury. Údajně u sebe měli padělané doklady včetně tureckých řidičských průkazů.

„Během společné operace tajných služeb a policie bylo zatčeno asi dvacet lidí podezřelých z napojení na Islámský stát,“ řekl anonymní zdroj zpravodajské agentuře RIA Novosti. „V současnosti se zjišťuje totožnost zadržených. Prověřuje se také, zda patří k mezinárodním extremistickým a teroristickým organizacím,“ doplnila agentura Interfax.

Podle informací RIA Novosti je většina zadržených občany bývalé sovětské republiky Uzbekistán, měli však u sebe falešné dokumenty včetně tureckých řidičských průkazů. Zátah se podle agentury odehrál 29. března. Tajné služby ani policie nechtěly informace komentovat.

Samozvaný Islámský stát válčící v Sýrii a Iráku nemá na svědomí jen teroristické útoky v západní Evropě, ale i na ruském severním Kavkazu. Moskva se v boji proti islamistům angažuje, podporuje syrskou armádu a režim Bašára Asada.

obrázek
Zdroj: ČT24

Islámský stát plánoval útoky v Rusku

Islámský stát se přihlásil k úternímu útoku na policejní kolonu v severokavkazském Dagestánu, při kterém jeden policista zahynul, čtyři další byli zraněni. Další policista přišel o život, když se v neklidné autonomní republice pokoušel zastavit podezřelý vůz. Jeho řidič se raději vyhodil do povětří.

Minulý měsíc agenti ruské FSB a policisté v okolí Moskvy zatkli 14 lidí podezřelých z výroby falešných dokumentů pro občany Ruska a dalších postsovětských zemí, odjíždějící do Sýrie bojovat v řadách islamistů, anebo naopak pro teroristy vyslané do Ruska páchat atentáty.

FSB na počátku února v Jekatěrinburgu na Urale zadržela sedm členů Islámského státu, kteří podle tajné služby chystali sérii atentátů. Podle FSB skupinu řídil muž, který přicestoval z Turecka.

Rusko-turecké vztahy jsou velmi napjaté od loňského listopadu, kdy turecké stíhačky na syrsko-turecké hranici sestřelily ruský bombardér Su-24. Moskva reagovala zavedením protitureckých sankcí.