Cookova „invaze“: Australská univerzita čelí kritice kvůli slovům o anglické okupaci

Vlnu kritiky vzbudil výkladový slovník přední australské univerzity, který říká, že kapitán James Cook stál spíše za „invazí“, než že by kontinent „objevil“. Studenti se také mají vyhýbat označení „domorodci“. Univerzita ale odmítá, že by se pokoušela přepsat koloniální historii.

James Cook se dostal k protinožcům v roce 1770. „Austrálie nebyla osídlena pokojně, byla napadena, okupována a kolonizována. Popisovat příchod Evropanů jako usazení ukazuje historii Austrálie spíš z pohledu Anglie než Austrálie,“ píše se v terminologickém průvodci Univerzity Nového Jižního Walesu.

Ta se ale brání, že nenařizuje studentům, co se mají učit, jen poskytuje „vhodný a méně vhodný výklad“. „(Škola) navrhuje, aby se o kapitánu Jamesi Cookovi říkalo, že byl prvním Angličanem, který zmapoval východní pobřeží, spíše než jako o někom, kdo objevil Austrálii,“ řekl BBC mluvčí univerzity.

Studenti jsou navíc poučováni, že by spíše měli hovořit o „domorodých obyvatelích Austrálie“ nebo „domorodých národech“ než o „domorodcích“ a „domorodých lidech“, aby bylo jasné, že všichni domorodí Australané nejsou stejní.

Příručka také uvádí výrazy jako „primitivní“, „jednoduchý“, „nativní“ a „prehistorický“ jako méně vhodná než „komplexní a různorodé společnosti“. Termín „kočovný“ nedporučuje vzhledem k tomu, že z něj vyplývá, že domorodí Australané nebyli trvale usazení, což angličtí osadníci používali jako argument k ospravedlnění zabírání půdy na tomto kontinentě.

Je to diktát, kritizoval univerzitu moderátor

Pokyny vyvolaly pobouření v některých australských médiích. Konzervativní rozhlasový moderátor Alan Jones prohlásil, že se univerzita snaží studenty omezit, když jim diktuje, jak mají přemýšlet.

Příručka vyvolala vášnivou debatu také na sociálních sítích. „Další blbost. Teď nám univerzita NSW tvrdí, že Cook podnikl invazi do Austrálie,“ rozohnil se jeden z uživatelů Twitteru Bernard Gaynor.

Jiní naopak stojí za univerzitou. „Už bylo na čase. Jak může být kontroverzní neodkazovat na Cooka nadále jako na člověka, který objevil Austrálii?“ diví se Osman Faruqi.