V brazilské koalici končí největší strana, prezidentka má tak blíže k odchodu

Z brazilské vládní koalice vystoupila největší strana PMDB.  Přiblížila se tak možnost odvolání tamní prezidentky Dilmy Rousseffové. Příští měsíc ji v parlamentu čeká kvůli údajnému porušení zákona o fiskální odpovědnosti takzvaný impeachment, tedy proces odvolání.

Vedení strany PMDB dnes odhlasovalo ukončení spolupráce se Stranou pracujících (PT) prezidentky Rousseffové a rozhodlo, že všech šest zbývajících ministrů musí do 12. dubna vystoupit z vlády, nebo bude čelit etické proceduře. Jeden ze zástupců strany ve vládě, ministr turistiky Henrique Eduardo Alves, podal demisi již v pondělí.

Šéf Strany brazilského demokratického hnutí (PMDB) Michel Temer (75), který je též viceprezidentem, podle agentury AFP již údajně neskrývá záměr rychle nahradit v čele státu osmašedesátiletou Rousseffovou. Ta se ocitá v čím dál větší izolaci s blížícím se hlasováním o jejím odvolání, které se očekává v polovině dubna. Temer by mohl prezidentku nahradit v čele státu až do voleb v roce 2018.

obrázek
Zdroj: ČT24

Temerova centristická strana sehrává roli jazýčku na vahách při vytváření všech vládních koalic od návratu země k demokracii po dlouhém období vojenských diktatur. Všech jejích sedm ministrů Temer vyzval v pondělí k odstoupení, zatímco Rousseffová se je snaží udržet v kabinetu. Vzhledem k neochotě některých ministrů zřeknout se funkce jim strana podle Temerova mluvčího dala čas k odchodu z vlády až do 12. dubna.

Bývalá politická vězeňkyně Rousseffová zahájila svůj druhý mandát hlavy státu před 14 měsíci. Její popularitě ale uškodily korupční skandály její vlády. Podle průzkumu společnosti Datafolha z konce února si počínání prezidentky pochvaluje pouze 11 procent dotázaných. Více než dvě třetiny Brazilců si přejí její odchod.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ztráta podpory 69 poslanců Temerovy strany by mohla mít důsledky i pro odvolání prezidentky. V dolní komoře Kongresu je zapotřebí nejméně dvou třetin hlasů, 342 z 513 členů dolní komory parlamentu, aby ústavní žaloba mohla být předána Senátu, který bude mít poslední slovo. V Senátu má PMDB 18 z 81 křesel.

Rousseffová nyní čelí statisícovým demonstracím požadujícím její odchod i kvůli údajné roli v korupční aféře kolem státní energetické společnosti Petrobras. Opozice tvrdí, že část úplatků sloužila k financování předvolební kampaně Rousseffové.