Následujte nás do boje proti Západu, vyzvali mladíky z Bruselu džihádisté v SMS

Mnozí mladíci z bruselské čtvrti Molenbeek, která je považována za ráj džihádistů, obdrželi o víkendu SMS zprávy, v nichž je islamističtí náboráři vyzývali, aby udělali „správné rozhodnutí“ a bojovali proti Západu. Předtím se objevilo na Facebooku video, na němž zřejmě místní mladí muži oslavují nedávné bruselské teroristické útoky, při nichž zemřelo 35 lidí.

SMS zprávy poslal mladíkům v neděli večer někdo z předplaceného účtu, který se nedá vysledovat, píše Guardian. Vzkaz byl ve francouzštině a zněl: „Můj bratře, proč nás nenásleduješ do boje proti obyvatelům Západu? Učiň ve svém životě správné rozhodnutí,“ uvedl belgický socialistický poslanec Jamal Ikazban.

Komunální politik vyzval belgického ministra vnitra Jana Jambona, aby policie zabránila verbování mladých Belgičanů do řad radikálních organizací. „Naše mládež je tváří v tvář těmto šelmám v nebezpečí,“ napsal Ikazban na Twitteru.

Islámský stát se mohl k telefonním číslům mladíků dostat například prostřednictvím jiných telefonů dalších mladých rekrutů. Zaměřil se přitom na muže severoafrického původu. Podle Guardianu byly podobné zprávy rozeslány řadě mladých muslimů po celém Bruselu i prostřednictvím Facebooku a e-mailů.

obrázek
Zdroj: ČT24
  • Problémový Molenbeek je považován za líheň islamistů. V pátek 18. března tu policie zadržela pravděpodobně jediného přeživšího pachatele pařížských atentátů z 13. listopadu Salaha Abdeslama.  

Molenbeek je velice chudá čtvrť. Polovina mladých tam nemá práci. „Přidat se k Islámskému státu je forma sebevraždy. (Radikálové) vědí, že jsou tu lidé zoufalí a chtějí toho využít k indoktrinaci těchto osob. Jsem naštvaný, že se s tím něco neudělalo,“ podotkl Ikazban.

Matka varovala policii před odjezdem svého syna-radikála, ta nezasáhla

Matka dvou synů, kteří odešli bojovat do Sýrie, Guardianu řekla, že jeden z nich obdržel před odjezdem velké množství zpráv. „Deset dnů před tím, než odešel z domova, mu jeho náborář volal 140krát. Pokud tohle není obtěžování, tak už nevím,“ konstatovala žena, která varovala policii, že se její syn chce dostat do Istanbulu – bez odezvy.

Molenbeek
Zdroj: Aurore Belot/ČTK/ZUMA

Jeden z imámů působících v Molenbeeku prohlásil, že mezi rodinami v belgicko-marocké komunitě rostou obavy. „(Děti) jsou vystaveny něčemu podobnému rakovině ve fázi metastáz. Šíří se to velmi rychle. Musíme závodit s časem, abychom posílili imunitní systém dětí v naší obci, aby odmítly poselství Islámského státu,“ varoval imám.

Existují obavy, že polarizaci společnosti by mohly ještě přiživit protimuslimské demonstrace, které plánují krajně pravicové skupiny na příští sobotu. Pochod byl sice úřady zakázán, nacionalisté ale toto nařízení ignorovali už v neděli, kdy proti nim musela policie použít vodní děla.

Brusel po atentátech: Návrat k „normálu“ se nekoná

Pokud jde o nedávné atentáty v bruselském metru a na letišti, úřadům se podařilo identifikovat zatím pouze 28 obětí, už nyní je ale jasné, že jsou mezi nimi nejen Belgičané, ale i občané dalších zemí, a to USA, Británie, Itálie, Číny, Nizozemska, Francie, Německa a Švédska. Jednu oběť potvrdila také Indie.

Bruselský starosta Yvan Mayeur se v úterý v Paříži setkal se svou tamní kolegyní Annou Hidalgovou. Poradit se s ní přišel o možné reakci na teroristický útok. Paříž postihly atentáty loni dvakrát - v lednu a v listopadu. K „normálu“ se podle Mayeura Brusel už nebude moci vrátit.

  • 22. března kolem úterní osmé hodiny ráno (SEČ) došlo na bruselském letišti Zaventem ke dvěma výbuchům v odletové hale. Následně se ozvala exploze také na stanici metra Maalbeek v centru města nedaleko evropských institucí.
  • Zemřelo 32 lidí a tři atentátníci, dalších více než 300 lidí bylo zraněno.
  • K útokům se přihlásila organizace Islámský stát, která podle egyptských zdrojů vyjádřila odhodlání spáchat další útoky. Na útocích se podíleli dva bratři El Bakraouiové – jeden z nich zabíjel na letišti, zatímco druhý v metru – a už dříve sledovaný radikál Nadžim Laachraoui.