Šéf německých kriminalistů: Policie v posledních letech zmařila 11 útoků

Jedenáct teroristických útoků zmařily za posledních patnáct let německá policie a tajné služby. Agentuře DPA to řekl předseda Spolkového kriminálního úřadu (BKA) Holgera Münch. Nadále však podle něho jsou v Německu stovky nebezpečných islamistů.

V Německu v posledních letech hrozil teroristický útok, ale útočníkům se žádný nepodařilo dokonat. Podle hlavy spolkových kriminalistů to nebyla jen otázka štěstí, ale především „dobré spolupráce bezpečnostních složek“.

Německo, stejně jako celá Evropa však podle Müncha zůstává cílem islamistického terorismu. V Německu podle něj žije asi 470 nebezpečných islamistů připravených spáchat teroristický čin.

Kontrarozvědka BfV před časem psala až o 1100 stoupencích radikálních směrů islámu schopných použít násilí. Holger Münch sice míní, že jen část z nich je skutečně nebezpečná, ale neubývá jich – naopak. „Jejich počet se v posledních letech zvýšil,“ uvedl Münch. Konkrétní podezření, že by se v zemi připravoval útok, však BKA nemá.

Německu se sice teroristické útoky úplně nevyhýbají, nemají však podobný rozsah jako nedávné útoky v Paříži či Bruselu, kde zemřely desítky lidí. Ke střeleckým útokům na policisty respektive americké vojáky došlo v letech 2011 a 2015, k poslednímu bombovému útoku došlo v Německu v polovině 90. let v kostele ve Frankfurtu.

Vydáno pod