Střelce z Kapitolu obvinili z útoku na policistu

Muž, který v pondělí střílel v americkém Kapitolu, byl identifikován jako šestašedesátiletý Larry R. Dawson z Tennessee. O teroristu zřejmě nejde. Muž byl obviněn z napadení se smrtící zbraní a z útoku na policistu. Kromě něj utrpěla zranění i svědkyně, která se nacházela v návštěvnickém centru Kapitolu.

Dawson nebyl v návštěvnickém centru poprvé. Podle policistů jednal na vlastní pěst. Šéf policejního sboru chránícího Kapitol Matthew Verderosa prohlásil, že jde zřejmě o čistě kriminální čin a není důvod spojovat jej s terorismem.

K incidentu v sídle amerického Kongresu došlo před třetí hodinou odpoledne tamního času. „Během rutinní kontroly dotyčný vytáhl předmět podobající se zbrani a namířil jej směrem k policistům. Jeden policista vystřelil a zranil podezřelého,“ konstatoval Verderosa.

Tajná služba dočasně vyklidila okolí Bílého domu - do bezpečí poslala turisty, novináře i kolemjdoucí. „Právě jsme procházeli kontrolou v návštěvnickém centru. Sotva jsme jí prošli, uslyšeli jsme, jak volají - Ven! Běžte pryč! V budově se střílí! A tak jsme všichni vyběhli ven. Policie nás pak doprovodila do bezpečí,“ uvedl jeden ze svědků.

Většina členů Sněmovny reprezentantů a Senátu v Kapitolu v těchto dnech není kvůli velikonočním prázdninám.

Budova byla i v úterý nakrátko částečně uzavřena, protože nedaleko objektu byly nalezeny dva podezřelé balíky. Na místo nálezu podezřelých předmětů se podle Reuters dostavil speciální protiteroristický oddíl. Jeden z balíků byl později označen za neškodný a budova byla pro návštěvníky zpřístupněna.

Kromě Kapitolu byl v pondělí krátce uzavřen i Bílý dům. Zatím neznámý muž se podle stanice CNN pokoušel přelézt plot. S případem v Kapitolu to ale nesouviselo. Muž skončil ve vazbě.

Kapitol
Zdroj: Mike Theiler/Reuters

V kapitolu i v Bílém domě platí velmi přísná pravidla, při vchodu návštěvníci prochází bezpečnostním rámem, zbraň s sebou mít nesmí. Přísnější režim byl v americkém Kapitolu zaveden poté, co zde útočník v roce 1998 zastřelil dva policisty. Návštěvnické centrum bylo postaveno, aby posílilo bezpečnost instituce.