Do řeckého Idomeni dorazili těžkooděnci – Uprchlíci blokovali přechod

Napjatá situace byla v neděli znovu v provizorním uprchlickém tábořišti u řeckého Idomeni - stovky migrantů zablokovaly přechod poté, co se rozšířila fáma, že Makedonie otevře hranice. Na místo dorazily jednotky těžkooděnců, aby nápor odrazily.

Řecké úřady začaly v minulých dnech odvážet více než 11 tisíc lidí, které na jejich cestě do Evropy v Idomeni nedávno zablokovalo náhlé uzavření hranice. Z provizorního tábořiště je autobusy postupně přemísťují do vybavených uprchlických středisek v řeckém vnitrozemí.

V neděli ale do tábora naopak přišly stovky nových migrantů. Mnoho přistěhovalců se také vydalo přes pole k nedalekému hraničnímu přechodu poté, co se objevily fámy, že kolem poledne členové nevládních organizací a novináři přinutí makedonské úřady hranici opět otevřít.

V polovině dne se podle AFP na 250 přistěhovalců všech věkových kategorií shromáždilo na kolejích železniční tratě u hraničního plotu, kde za zpěvu a vykřikování hesel poklidně demonstrovali. Na místě zaujalo pozice na 50 řeckých policistů s ochrannými štíty.

„Žádné násilí, chceme jen projít“ a „Svoboda pohybu je právo pro všechny“ napsali migranti na transparentech. Některé osoby se snažily postupovat proti řadě policistů, ale jiní migranti jim v tom bránili vytvořením „lidského řetězu“ jen několik metrů před policisty.

Běženci v Idomeni
Zdroj: ČTK/AP/Darko Vojinovic

Zatím byly hlášeny potyčky pouze mezi samotnými přistěhovalci. Vypukly podle agentury AFP poté, co Syřané a Iráčané obvinili Afghánce, že si chtějí vynutit přechod hranice i násilím.

„Lidé jsou tady již dlouho. Myslím, že je velmi nebezpečné přecházet (do Makedonie), hlavně s dětmi, ale co máme dělat?“ řekl AFP 24letý Afghánec. „Slyšeli jsme, že se dnes hranice otevře a že s námi půjde Červený kříž a 500 novinářů z celého světa,“ vysvětlil řecké agentuře ANA nové napětí jeden ze syrských migrantů.

„Pokoušíme se rozšířit naši informační kampaň vůči imigrantům. Jsou ale lidé, kteří z dosud neznámého důvodu vyvolávají falešné naděje,“ řekl podle AFP mluvčí místních řeckých úřadů.

Před dvěma týdny zastavila makedonská armáda stovky běženců, kteří se pokusili proniknout do Makedonie z Řecka přes hraniční řeku i za cenu ohrožení svých životů. Tři Afghánci a jedna těhotná žena se utopili a ostatní byli vráceni do Řecka.