Papež po křížové cestě v Koloseu: Uprchlíci nacházejí jen Piláty, kteří si myjí ruce

Papež František během tradiční křížové cesty v římském Koloseu odsoudil „bezpříkladné násilí“ islámských ozbrojenců. Řekl, že věřící, kteří se dopustí fundamentalistických a teroristických činů, se rouhají. Vyjádřil se také k dění na Blízkém východě. Po teroristických útocích v Bruselu se museli i návštěvníci papežovy velkopáteční křížové cesty podrobit neobvykle přísným bezpečnostním opatřením.

Na Křížovou cestu čili Via Crucis v Koloseu se vydávají lidé se svíčkami. Kromě vrcholných církevních představitelů je doprovodilo velké množství policistů. K zabezpečení křížové cesty krátce po útocích v Bruselu přijely do Říma i posily z jiných italských měst.

V projevu po skončení procesí odsoudil papež František náboženský terorismus a fundamentalismus. Promluvil také o současném dění na Blízkém východě, ale i na západě a přirovnal je k utrpení Ježíše na kříži: „Vidíme tě v tvářích dětí, žen, lidí, kteří unaveni a vystrašeni prchají před válkou a násilím, aby našli jen smrt a mnoho Pilátů, kteří si myjí ruce.“

Papež František u Kolosea
Zdroj: Stefano Rellandini/Reuters

Papež odsoudil politiky, kteří podporují pokračování konfliktu, stejně jako „obchodníky se zbraněmi, kteří přilévají do válečného kotle krev našich nevinných bratrů a sester a své děti krmí chlebem nasáklým krví“.

Křížová cesta připomíná cestu Ježíše Krista na Golgotu, kde byl ukřižován po odsouzení Pontským Pilátem. Součástí kalvárií je čtrnáct zastavení připomínajících události od odsouzení po Ježíšovo pohřbení.

Účastníci papežovy křížové cesty
Zdroj: Stefano Rellandini/Reuters