Bratislavské letiště přitvrdilo. Všechny zkontroluje před vstupem do haly

Bratislavské Štefánikovo letiště, kam létají také České aerolinie, zavedlo plošné kontroly osob, které vstupují do letištního terminálu. Jde o součást balíku bezpečnostních opatření po útocích v Belgii, řekl šéf letiště Ivan Trhlík. Cestující se prozatím nemusejí dostavit k odletům dříve než dosud.

Bezprostředně po vstupu do letištní haly musejí cestující nově projít bezpečnostním rámem, na kontrolu zavazadel má ochranka k dispozici také zvláštní zařízení. Do terminálu se lze nyní dostat pouze jedním vstupem.

„Teroristické útoky v Bruselu změní způsob cestování. Letiště Bratislava jako jedno z prvních v Evropské unii aktivovalo celý komplex bezpečnostních opatření, z nichž většina zůstane cestující veřejnosti skryta. Aktivace takovýchto bezpečnostní opatření nikdy v minulosti nebyla na bratislavském letišti přítomna,“ uvedl Trhlík. Dodal, že zmiňovaná opatření s největší pravděpodobností zůstanou v platnosti trvale.

Po absolvování nově zavedené vstupní kontroly se cestující budou muset stejně jako dosud podrobit bezpečnostní kontrole i před nástupem do letadla. Podle Trhlíka pasažéři v souvislosti se zpřísněným bezpečnostním režimem zatím nemusejí dorazit na letiště dříve než v uplynulých dnech. „Nevylučuji, že do budoucna bude nutné se dostavit k odletu možná i o hodinu dříve než předtím,“ řekl Trhlík.

  • Letiště v Bratislavě patří v Evropě k menším letištím. Loni poprvé po šesti letech zaznamenalo nárůst počtu odbavených cestujících, a to o více než 15 procent na 1,56 milionu osob. Letos očekává zvýšení počtu pasažérů na dva miliony. Od nadcházejícího letního letového řádu budou moci cestující z Bratislavy létat na pravidelných linkách do 30 destinací. Zejména v letních měsících k tomu přibude charterová letecká doprava.

Slovensko po útocích v Bruselu v tomto týdnu vůbec poprvé zvýšilo stupeň teroristického ohrožení země na druhý z dosud nejnižší úrovně. Podle tamního ministerstva vnitra přímá hrozba teroristického útoku zemi ale nehrozí. Slovenská policie současně vyslala do ulic více policistů a strážníků, například na bratislavském letišti jsou hlídky vybavené samopaly.

Bruselské letiště bude zavřené minimálně do pondělního rána

Bruselské letiště Zaventem zůstane po úterních útocích mimo provoz minimálně do pondělního rána. Během atentátu, při kterém zemřelo 11 lidí, byla poškozena velká část odletové haly. Omezeně jsou odbavována nákladní a některé soukromá letadla.

Lety do Bruselu přebírá letiště Charleroi, kde ale probíhají přísné kontroly a letiště doporučilo cestujícím, aby přijeli alespoň čtyři hodiny před odletem. Zpravidla se přitom na odbavení doporučuje jedna až dvě hodiny.

Stále platí výzva ministerstva zahraničí, aby čeští občané odložili své cesty do Bruselu a zvážili cestování do Belgie. „Brusel teď není bezpečným místem,“ uvedl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. 

Bezpečnostní opatření panují i v Česku

České ministerstvo vnitra spolu s bezpečnostními složkami nastolilo stav, který odpovídá prvnímu, tedy zvýšenému bezpečnostnímu stupni. Jeho vyhlášení večer potvrdila vláda, která také povolala až 550 vojáků, aby pomohli policii.

Policisté totiž musí důsledněji dohlížet na mezinárodní letiště v Praze, Brně, Ostravě, Pardubicích a Karlových Varech, pražské metro, důležité úřady a objekty strategického významu, jako jsou například jaderné elektrárny Dukovany a Temelín.