První oběť teroru má jméno. Ruizová, matka dvojčat, která se zachránila

Ještě v úterý zveřejňovali záchranáři v Bruselu jen čísla. Počty mrtvých a zraněných. Za prostou statistikou se však začínají objevovat konkrétní příběhy. Od těch, kde se příbuzní smiřují se smrtí nejbližších, přes případy, kdy hledání nezvěstných nevzdávají.

Vůbec první identifikovanou obětí byla matka dvou čtyřletých dcer, Adelma Marina Tapia Ruizová. Šestatřicetiletá Peruánka pracovala a žila v Bruselu se svou rodinou. V úterý přijela na letiště přivítat příbuzné svého manžela. Podle něj se prý snažila rodinu vždy držet maximálně pospolu. V klíčový okamžik nechala dcery i s otcem, aby si šli hrát ven. Ti díky tomu zřejmě přežili, Ruizová takové štěstí neměla.

Příběhy bruselských obětí i přeživších (zdroj: ČT24)

Peruánka byla první z více než třiceti obětí, u kterých úřady začaly potvrzovat jména. Počet přitom nemusí být konečný – ve vážném stavu bojuje v nemocnicích o život dalších 25 lidí.

Větší zoufalství u příbuzných a přátek však vzbuzují ti, jejichž osud je nejasný. Mezi pohřešovanými je mimo jiné Brit, který v úterý nedorazil do práce a rodina o něm dosud neslyšela. David Dixon pracoval u společnosti British Airways. Jeho partnerka Charlotte Sutcliffeová podle BBC objíždí autem Brusel a hledá ho. Pár žije v Bruselu deset let a má sedmiletého syna.

Podle britské vlády jsou čtyři Britové mezi raněnými. Pohřešuje se rovněž čtyřiadvacetiletá Belgičanka Sabrina Fazalová, která studovala ošetřovatelství. Byla také v metru a má ročního syna. Její telefon se našel poblíž stanice metra Maalbeek.

Leopoldu Hechtovi bylo dvacet a na bruselské univerzitě studoval práva. Do nemocnice se sice dostal, život mu ale lékaři už nezachránili.

Leopold Hecht byl studentem práv na bruselské univerzitě
Zdroj: ČT24/facebook

Trojnásobný svědek teroru – a dítě štěstěny

Zranění utrpěli čtyři mormonští misionáři, z nichž jeden, Mason Wells, byl nedaleko místa bostonského atentátu v roce 2013 a byl rovněž loni v listopadu v Paříži v době tamních útoků. „Je zázrak, že z toho vyvázl tak snadno – tedy se zraněním spodní části nohy, několika kovovými šrapnely a lehkými popáleninami,“ řekl jeho otec Chad Wells.

Mason Wells: Trojnásobný svědek teroru, který pokaždé vyvázl
Zdroj: ČTK/AP

V USA panují obavy o osud sourozenců z New Yorku Saschi a Alexandera Pinczowských, kteří právě telefonovali s příbuznými, když se na letišti ozval výbuch. Od té doby se s nimi rodina nedokázala znovu spojit. Uživatelé facebooku také žádají o případné informace o Belgičance Aline Bastinové, která byla zřejmě v úterý ráno v metru, a stejně tak se pohřešuje Olivier Delespesse, rodák z Belgie a státní úředník. I on měl být v metru. Na sociálních sítích se po něm nejdřív pátralo, pak ale tamtéž jeho zaměstnavatel potvrdil smutnou zprávu.

Olivier Delespesse
Zdroj: ČT24/facebook

Žádné zprávy nejsou o amerických manželech Justinovi a Stephanii Shultsových, kteří v úterý zavezli na letiště Stephaniinu matku. Mezi zraněnými je podle dostupných informací nejméně osm Francouzů a tři Italové. Zraněni byli také dva indičtí členové posádky letecké společnosti Jet Airways.

Fotky zraněných
Zdroj: ČT24

Symbolem tragédie a zmaru se stala fotografie belgického basketbalisty Sebastiena Bellina. Bývalý kapitán reprezentace má těžké zranění nohy a podstoupí chirurgickou operaci. Dalším hojně sdíleným snímkem byla otřesená letuška indických aerolinek. Obě fotografie přitom pořídila gruzínská novinářka. „Chtěla jsem běžet do bezpečí, ale také pořídit ty fotky. Jsem novinářka a bylo mou povinností to vyfotit a ukázat světu, co se dělo. Věděla jsem, že jsem tam jediná,“ cituje její slova server Time.com.