Syrská vládní delegace veze do Damašku návrhy ze Ženevy

Syrská vládní delegace považuje druhé kolo rozhovorů o politickém urovnání syrského konfliktu za uzavřené. Její šéf Bašár Džaafarí řekl, že odváží do Damašku návrhy, které jí předal zprostředkovatel vyjednávání a diplomat OSN Staffan de Mistura.

„Dostali jsme dopis, který bude po našem návratu do Damašku prostudován. Do zahájení dalšího kola na návrhy odpovíme,“ oznámil Džaafarí novinářům. Prohlásil také, že toto kolo rozhovorů pro vládní delegaci skončilo, avšak o termínu kola třetího se nezmínil.

Rozhovory začaly v lednu, ale rychle byly přerušeny, jejich druhé kolo se konalo od 14. března. Kromě vládní delegace se jich účastní také zástupci opozice, avšak rozhovory jsou nepřímé.

Základ pro dohodu stále chybí

Džaafarího delegace své návrhy na řešení de Misturovi už předala. Syrská opozice v úterý sdělila, že se zatím nenašel společný základ se syrskou vládou. Damašek prý stále obléhá města a nasazuje barelové bomby.

Zástupce opozice Džihád Makdisí po středečním setkání s de Misturou řekl, že zmocněnec OSN sepíše předložené návrhy obou stran. „Vydá písemně možnou společnou vizi řešení. Ještě to není připraveno, ale myslíme si, že je to na dobré cestě, zahrne to mnoho bodů důležitých pro skupiny z Rijádu, Káhiry i Moskvy,“ řekl Makdisí o třech opozičních proudech, zahrnutých do jednání.

Podle agentury AP by jednání mohla pokračovat v dubnu. De Mistura považuje za nejdůležitější ukončit boje v Sýrii a najít řešení pro přechodné období, v němž se připraví příští osud Sýrie.

obrázek
Zdroj: ČT24

Poradce OSN pro humanitární záležitosti Jan Egeland řekl, že vláda dala slovní ujištění, že pustí humanitární konvoje do dalších tří nebo čtyř obléhaných oblastí. OSN prý od Damašku dostala povolení dopravit pomoc zatím do devíti oblastí, i když syrskou vládu žádala o zpřístupnění jedenácti míst. Vláda prý nechce konvoje pustit do damašského předměstí Darája ani do Dumy. Podle Světového programu pro výživu je situace v Daráji natolik špatná, že jsou tam lidé nuceni jíst trávu. Nezdarem také skončilo vyjednávání o ukončení obléhaní homské čtvrti Al-Vair a OSN bude muset intervenovat.