Merkelová: Útočili nepřátelé všech hodnot, které Evropa vyznává

V centru Evropské unie došlo v úterý k útoku na celý kontinent – nejen obrazně, ale i doslova, tvrdí shodně evropští lídři v reakci na sérii výbuchů na bruselském letišti a v metru. Podle nich teror Evropu nerozloží, ale naopak ještě více spojí v boji proti nenávisti.

 Šéfka zahraniční diplomacie EU Federica Mogheriniová se při vyjádření k atentátům na tiskové konferenci dojetím rozplakala a setkání s novináři předčasně ukončila. „Je to smutný den pro Evropu,“ stačila jen říci na briefingu při návštěvě jordánské metropole Ammánu.

„Nikdy nedovolíme, aby terorismus zvítězil. Čelíme velmi konkrétní teroristické hrozbě napříč evropskými zeměmi. Dnešek je dnem soustrasti a také posílení naší vlastní bezpečnosti,“ sdělil britský premiér David Cameron po jednání krizového výboru COBRA. Francouzský prezident Francois Hollande řekl, že „napadena byla celá Evropa“.

Za útok proti lidskosti označila bruselské incidenty německá kancléřka Angela Merkelová. Pachatele označila jako „nepřátele všech hodnot“, které vyznává Evropa. „Cítíme se velmi blízko našim přátelům v Belgii. Naše rozhodnutí zvítězit nad terorismem je stejně hluboké jako znechucení nad těmito činy,“ prohlásila. Podle ní musí Evropa ukázat v boji s terorem jednotu. „Budeme s belgickou vládou a jejími bezpečnostními složkami spolupracovat, abychom našli všechny, kteří jsou za útok zodpovědní,“ prohlásila kancléřka.

„Uděláme, cokoliv bude potřeba pro podporu našich přátel a spojenců z Belgie i přivedení lidí zodpovědných za útoky ke spravedlnosti,“ prohlásil americký prezident Barack Obama během své návštěvy Kuby.

K útokům se vyjadřují také kandidáti na amerického prezidenta. Donald Trump prohlásil, že zprávy z Belgie ukazují nutnost Západu „tvrdě zakročit proti džihádistům“. „Dnešní útoky jen posílí naše odhodlání být sjednoceni jako spojenci a porazit terorismus na celém světě,“ prohlásila Hillary Clintonová.

  • 22. března kolem úterní osmé hodiny ráno (SEČ) došlo na bruselském letišti Zaventem ke dvěma výbuchům v odletové hale. Následně se ozvala exploze také na stanici metra Maalbeek v centru města nedaleko evropských institucí.
  • Zemřelo 32 lidí a tři atentátníci, dalších více než 300 lidí bylo zraněno.
  • K útokům se přihlásila organizace Islámský stát, která podle egyptských zdrojů vyjádřila odhodlání spáchat další útoky. Na útocích se podíleli dva bratři El Bakraouiové – jeden z nich zabíjel na letišti, zatímco druhý v metru – a už dříve sledovaný radikál Nadžim Laachraoui.