De Misturovi se nelíbí pomalý posun syrských rozhovorů

Zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura je znepokojen pomalým pokrokem rozhovorů mezi vládou a opozicí. Bez jednání o politických změnách bude obtížné udržet příměří, prohlásil v Ženevě, kde se jednání konají. Syrská opozice předtím obvinila vládní delegaci z plýtvání časem, když odmítá diskutovat o osudu prezidenta Bašára Asada.

Vládní zástupci ale namítají, že prioritou jsou opatření proti terorismu. Podle libanonského hnutí Hizballáh, které straní Asadovi a je spojencem Íránu, sabotují rozhovory Turecko a Saúdská Arábie.

Rozhovory se podle de Mistury mají soustředit na klíčová témata, jako je vytvoření nové syrské vlády, uspořádání voleb do osmnácti měsíců a sepsání nové ústavy.

„Není možné takto čekat. Režimní delegace marní čas,“ řekl mluvčí opoziční vyjednávací komise (HNC) Sálim Muslát. „Chceme co nejdříve výsledky a doufáme, že dojde na úsilí a tlak v zájmu toho, aby se tento proces dal do chodu,“ řekl Muslat arabské televizi.

Vedoucí syrské vládní delegace na mírových rozhovorech v Ženevě Bašár Džaafarí naproti tomu obvinil opozici, že se v jednáních plně neangažuje a nedodržuje plánované body rozhovorů. Navíc podle Džaafarího není Asadův osud vůbec otázkou, kterou by se vnitrosyrské rozhovory měly zabývat.

Džaafarí řekl de Misturovi, který zprostředkovává nepřímá jednání, že je předčasné o politických změnách hovořit.

Příměří platí, nevydrží ale věčně

V Sýrii začalo před zhruba měsícem platit příměří mezi povstalci a syrskou vládou, ale mírová jednání v podstatě váznou. Klid zbraní se nevztahuje na radikály z hnutí Islámský stát a fronty An-Nusra. Podle de Mistury příměří stále platí. Stejně tak jsou stále zajišťovány dodávky humanitární pomoci. Nic z toho ale nemůže podle něho vydržet věčně, pokud se nepodaří dosáhnout pokroku v oblasti politické transformace.

Zatím není jasné, jak bude vypadat osud prezidenta Asada. Zatímco opozice chce jeho odchod, vláda usiluje o to, aby byl nadále považován za legitimního vládce země.

Šéf Hizballáhu šajch Hasan Nasralláh dnes prohlásil, že Saúdská Arábie a Turecko narušují veškerý mírový proces směřující k politickému řešení krize. Obě zmíněné země jsou pro to, aby se Asad vzdal prezidentské funkce. Nasralláh je obzvlášť kritický k Rijádu, který patřil počátkem března k iniciátorům zařazení šíitského Hizballáhu k teroristickým organizacím Radou pro spolupráci arabských států Perského zálivu (GCC).