Návštěvníci Londýna cestují časem, aplikace v mobilu jim mění památky před očima

Turisté cestují časem (zdroj: ČT24)

Za tímto nápadem stála stejně jako často v minulosti nespokojenost. Proč vyprávět turistům příběhy památek pouhými slovy, dnes stejně jako před padesáti lety, když by to mohlo jít jinak. Aplikace Timelooper v chytrém telefonu je rázem přenese do minulosti, dosud nehybné památky se před nimi dávají do pohybu.

Dojem divákovi umocní vsazení telefonu do kukátka. Historická videa reagují na pohyb a umožní 360 stupňový pohled. Minulost pozorovatele obklopí: ožívají před ním například čtyři osudné dny roku 1666, kdy popelem lehla skoro celá City.

Další zastávkou může být slavný londýnský most Tower Bridge. Turistům zmizí pod nohama, stejně jako okolní panorama 21. století. Spot je přenáší do minulosti.

Naši návštěvníci jsou ze všech koutů světa, takže nechceme překládat nekonečné stránky textu. Chceme, aby vše bylo co nejvíc vizuální.
Chris Earlie
ředitel Tower Bridge

Pro návštěvníky hlavního města Británie je v nabídce i známé Trafalgarské náměstí, ovšem z roku 1940. Londýn v sevření druhé světové války. Nalétávají bombardéry nacistického Německa…

Příběhy dávných časů

Jsou i další varianty, které nabídli spoluzakladatelé firmy Timelooper Andrew Feinberg, Yigit Yigiter a Alper Ozyurtlu.

Vidíte Tower, jak vypadá dnes, s vypuštěnými vodními příkopy, a když skočíte zpátky v čase, obklopí vás historicky věrné zobrazení  hradu v době jeho největší slávy, říká Feinberg. 

Yigiter ho s pýchou doplňuje. „Historické a kulturní památky v sobě mají úžasné příběhy. Ale to, jak je vnímáme dnes, nám k těmto silným příběhům nedává přístup. Timelooper vás do té doby přímo ponoří.“

Která další místa ožijí?

Průvodci jsou touto pomůckou nadšeni. Hlavně děti to vtáhne do příběhu, zdůrazňuje průvodkyně Londýnem Ruth Pollingová. 

Zájem o aplikaci roste - celosvětově. Brzy bude cesta časem běžná nejen nad Temží.

Vydáno pod