Abdeslam podle svého právníka vypovídá. Pro vyšetřovatele má prý „cenu zlata“

Události: Abdeslam spolupracuje s policií. Ta už hledá jeho komplice (zdroj: ČT24)

Zatčený spolupachatel loňských teroristických útoků v Paříži Salah Abdeslam v Belgii spolupracuje s policií a nevyužil svého práva nevypovídat. Belgické veřejnoprávní stanici RTBF to řekl jeho právník Sven Mary. Podle něj mají Abdeslamovy informace pro vyšetřovatele cenu zlata. Policie dál pátrá nejen po nově odhaleném Abdeslamově komplici na útěku, ale i po dalších osobách, které se mohly podílet na sérii útoků, při kterých přišlo v Paříži o život 130 lidí.

„Myslím, že Salah Abdeslam má pro vyšetřování prvořadou důležitost. Dokonce bych řekl, že má cenu zlata. Spolupracuje. Komunikuje. Nevyužívá svého práva nevypovídat,“ popsal chování svého mandanta Mary.

Zároveň ale oznámil, že hodlá podat trestní oznámení na pařížského prokurátora Francoise Molinse, který podle něj porušil pravidla tím, že veřejně prozradil informace z výslechů. 

V sobotu totiž prokurátot na tiskové konferenci oznámil, že se Abdeslam původně chtěl vyhodit do povětří u fotbalového stadionu Stade de France, kde byla nalezena těla tří jiných sebevražedných atentátníků. Pak ale prý od tohoto záměru upustil.

Pařížský prokurátor míní, že mu zákon umožňuje zveřejňovat informace, které uvádějí svou objektivitou věci na pravou míru a jejichž odhalení přitom neporušuje průběh vyšetřování. „Myslím, že to je to, co jsem udělal,“ řekl na pondělní tiskové konferenci.

Právník Salaha Abdeslama Sven Mary
Zdroj: Reuters/Eric Vidal

Belgický ministr vnitra Jan Jambon varoval, že zatčení Abdeslama může vyvolat odvetný útok jiné teroristické buňky, a proto jsou bezpečnostní složky v pohotovosti.

Prokurátor Molins potvrdil, že Francie vydala na Abdeslama evropský zatykač. Francouzská justice a zejména rodiny obětí podle něj věří, že se Abdeslam postaví před francouzské soudce. Belgie by jej ale musela do Francie vydat. Belgický prokurátor Frederic Van Leeuw k tomu jen zdůraznil, že spolupráce obou zemí v boji proti terorismu je již delší dobu úzká a dobrá.

Najim Laachraoui (vlevo) a Mohamed Abrini (vpravo)
Zdroj: ČT24

Belgie žádá o pomoc při pátrání po dalším komplicovi

Belgické úřady požádaly veřejnost o součinnost při pátrání po dalším Abdeslamově komplicovi, kterého se podařilo identifikovat. Prokuratura informovala o tom, že zná totožnost muže, který loni na podzim s Abdeslamem cestoval do Maďarska s pasem vystaveným na jméno Soufiane Kayal. Jde podle ní o 24letého Najima Laachraouiho.

Místa útoků v Paříži
Zdroj: ČT24

Policie Abdeslama zatkla v pátek při akci v bruselské čtvrti Molenbeek společně s dalšími čtyřmi lidmi, včetně tří členů rodiny, která ho ukrývala. Další muž vystupující pod jmény Munír Ahmad Alaadž nebo Amín Šukrí, jak bylo zjištěno na jeho falešných dokladech, byl obviněný stejně jako Abdeslam z podílu na mnohonásobné vraždě v rámci teroristického činu a z podílu na aktivitě teroristické skupiny. 

Teroristické útoky z 13. listopadu si vyžádaly kromě 130 obětí na životech také více než 350 zraněných. Teroristé zaútočili v okolí Stade de France na předměstí Saint-Denis, u kaváren, restaurací a v koncertní síni Bataclan, kde zahynulo 89 lidí.

Belgická a fancouzská prokuratura na vyšetřování Abdeslama úzce spolupracuje (zdroj: ČT24)