Bašta Islámského státu pod další palbou – nálety nepřežilo na 40 lidí

Město přetvářené podle extrémního výkladu Koránu a symbol nejkrutějšího dohledu – nyní dostalo stejně nelítostný zásah soupeře. Po náletech na severosyrské město Rakká zemřelo nejméně 39 lidí a další desítky osob, převážně civilistů, utrpěly zranění. Tvrdí to syrští aktivisté sídlící v Londýně.

Město je od roku 2013 neoficiálním centrem Islámského státu, jehož příslušníci zde u obyvatel vyžadují přísná pravidla – návodem je pro ně svérázná, radikální interpretace šaríi.

Vzdušné údery zde zasáhly cíle v několika oblastech města. Syrská monitorovací skupina uvedla, že zabito bylo 19 lidí a kolem 60 utrpělo zranění. Později ale bilanci obětí zvýšila. Místní koordinační výbory upřesnily, že nálety provedly stroje syrského vládního letectva.

SOHR i koordinační výbory upřesnily, že bomby zasáhly oblast u nemocnice a bývalé armádní základny v Rakká i některá předměstí.

Opuštěné ulice Rakká
Zdroj: ČT24

V Sýrii trvá od konce února příměří, v Ženevě se mezitím jedná o řešeních pětiletého konfliktu v zemi. Ženevských rozhovorů se účastní zástupci syrského režimu a syrské opozice, zprostředkovává je zvláštní zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura. Zatím ale jednání žádný průlom nepřinesla.

Program rozhovorů, jejichž první kolo proběhlo v lednu a druhé začalo 14. března, stanoví prosincová rezoluce OSN. Podle ní se má dohodnout přechodná vláda, která vyjedná změnu ústavy a připraví do 18 měsíců volby.