V Belgii zadrželi posledního strůjce pařížského teroru Abdeslama a další čtyři osoby

Speciál ČT24 k zadržení Salaha Abdeslama (zdroj: ČT24)

Při razii v bruselské čtvrti Molenbeek policisté zadrželi nejhledanějšího muže Belgie – extremistu Salaha Abdeslama, spojovaného s loňskými atentáty v Paříži.  Mluvčí belgické federální prokuratury Thierry Werts večer řekl, že kromě Abdeslama byli zadrženi další čtyři lidé, včetně tří členů rodiny, která ho ukrývala. Během předchozí úterní akce na jihozápadě metropole byla nalezena Abdeslamova DNA a jeho otisky prstů.

Podle lokálních médií byla na místě slyšet střelba a samotný Abdeslam má zraněnou nohu – policie ho ale dopadla živého. Zřejmě neuposlechl výzvu policie a proto byl postřelen. V současné chvíli by měl být v jedné z bruselských nemocnic, kde podstoupí operaci. Nic ale nenasvědčuje tomu, že by měl být v ohrožení života.

Kdyby ho zastřelili, tak už nic neřekne a už by se nic nedozvěděli. Takto ho dokáží trochu rozezpívat.
Jan Eichler
analytik, Ústav mezinárodních vztahů

Zadržení Abdeslama může přinést další informace nejen o okolnostech listopadových útoků, ale o dalších teroristických buňkách v západní Evropě.  Očekává se, že Paříž požádá Belgii o vydání muže do Francie, samotné výslechy ale začnou ihned. „Salah Abdeslam byl zatčen podle evropského zatykače a já nepochybuji o tom, že naše soudy velmi rychle požádají o jeho vydání,“ uvedl francouzský prezident Francoise Hollande, který zároveň zdůraznil, že obě země, jejich tajné služby i policisté na případu velmi úzce spolupracují.

„Kromě Salaha Abdeslama byl zadržen také Amin Šukrí, což je relativně známé jméno, protože o něm úřady věděly, že byl ve spojení s Abdeslamem… A ti zbylí tři lidé – dva muži a jedna žena – ti jsou známí pouze křestními jmény a iniciálou příjmení. Mají to být příslušníci rodiny, která Abdeslama skrývala,“ popisuje zpravodaj Českého rozhlasu v Bruselu Ondřej Houska.

Podle informací místostarosty předměstí Molenbeek Ahmeda El Khannoussa byly jen několik desítek metrů od dějiště policejní operace dvě školy. Úřady podnikly opatření na zajištění jejich bezpečnosti, stejně jako bezpečnosti místních obyvatel. Oblast uzavřeli policisté s helmami a štíty.

Vše začalo v úterý

Podle bruselské veřejnoprávní televize RTBF je „velmi pravděpodobné“, že mezi dvěma uprchlými muži z úterního zásahu byl právě Abdeslam. Výsledky vyšetřování z úterka ostatně nasvědčují, že se Abdeslam poté ukrýval v Molenbeeku – čtvrti v bezprostřední blízkosti centra města, která je nechvalně proslulá koncetrací radikálně smýšlejících muslimů.

Podle neoficiálních zpráv policie plánovala proti Abdeslamovi a jeho komplicovi zakročit až v sobotu, po zveřejnění zpráv o nálezu DNA ale přistoupila k akci ihned. Jen několik kilometrů od místa zásahu právě jednali lídři 28 zemí EU spolu s Tureckem o migrační krizi. Francouzský premiér Charles Michel a francouzský prezident Francois Hollande schůzky ihned opustili a odjeli sledovat aktuální vývoj do sídla belgické vlády.

Zásahové jednotky se v úterý snažily dostat do bytu, který považovaly za prázdný. Za dveřmi se ale náhle ozvaly výstřely ze samopalů. Přestřelka se posléze přesunula na střechy blízkých domů.

Výsledkem byla smrt jednoho z podezřelých – Alžířana, který v zemi pobýval nelegálně. Dvě osoby, které byly rovněž v bytě v okamžiku přestřelky, se daly na útěk a policie po nich dosud pátrá. Zásahová jednotka poté v bytě nalezla vlajku Islámského státu, islamistickou literaturu, automatickou zbraň a zásobu munice.

obrázek
Zdroj: ČT24

Do plánování pařížských útoků bylo podle šéfa Elysejského paláce zapojeno více lidí, než se původně předpokládalo. Vyšetřování pařížských atentátů podle něj ještě neskončilo a bude následovat další zatýkání. Hollande rovněž oznámil, že na sobotní ráno svolal schůzku francouzské bezpečnostní rady. V celé Francii a Belgii je úroveň hrozby terorismu velmi vysoká zdůraznil Hollande.

Poslední přímé pojítko s Paříží?

Šestadvacetiletý Salah Abdeslam je zřejmě posledním živým ze skupiny pařížských teroristů. Jen několik hodin po útocích zastavila francouzská policie jeho automobil Volkswagen Golf poblíž hranic s Belgií, nechala ho ale spolu s dalšími dvěma lidmi odjet. Podle vyšetřovatelů si pronajal v Belgii Volkswagen Polo, který byl nalezen poblíž klubu Bataclan v Paříži, kde zahynulo 89 lidí.

obrázek
Zdroj: ČT24

Předpokládá se, že Salah měl na starosti logistiku. Jeho bratr Brahim se vyhodil do vzduchu. Abdeslam žil v problémové bruselské čtvrti Molenbeek, která leží pouhé dva kilometry od srdce Unie. V Molenbeeku se skrýval také vrah čtyř lidí v židovském muzeu v Bruselu před rokem a půl i atentátník z rychlovlaku mezi Bruselem a Paříží letos v srpnu.

  • Teroristické útoky z 13. listopadu si vyžádaly kromě 130 obětí na životech také více než 350 zraněných. Teroristé zaútočili v okolí stadionu Stade de France na předměstí Saint-Denis, u kaváren, restaurací a v koncertní síni Bataclan, kde zahynulo 89 lidí.

K šesti koordinovaným akcím ve francouzské metropoli se přihlásilo hnutí Islámský stát, jež den po útoku zveřejnilo video oslavující několik jeho bojovníků. V Paříži útočilo asi devět teroristů, kteří zabili 130 lidí a další stovky zranili.

Místa útoků v Paříži
Zdroj: ČT24
Vydáno pod