Obama míří na historickou návštěvu Kuby. Jeho projev uslyší celý ostrov

Jako teprve druhý úřadující americký prezident míří Barack Obama na historickou návštěvu komunistické Kuby. Třídenní cesta má potvrdit zlepšování vzájemných vztahů mezi Washingtonem a Havanou, ačkoliv se Obama setká nejen s kubánským vůdcem Raúlem Castrem, ale i se zástupci tamní potlačované opozice. Úterní projev amerického prezidenta v havanském divadle by se navíc měl přenášet napříč celým ostrovem.

Šéf Bílého domu dorazí do Havany v doprovodu své ženy Michelle a obou dcer v neděli odpoledne místního času (pozdě večer SEČ). První den má na programu návštěvu starého města a havanské katedrály, kde se setká s kardinálem Jaimem Ortegou, který se, stejně jako papež, významně zasadil o předloňské zahájení sbližovacích jednání mezi vůdci obou zemí.

V pondělí se pak Obama sejde s Castrem a poté se zúčastní setkání amerických a kubánských podnikatelských špiček. V úterý pronese projev v budově havanského Velkého divadla, který se podle Washingtonu bude přenášet po celé Kubě. Na závěr návštěvy ostrova se sejde s představiteli potlačované kubánské občanské společnosti a protirežimními aktivisty.

Obamova vláda loni obnovila plné diplomatické styky mezi oběma zeměmi znepřátelenými více než půl století, umožnila americkým firmám podnikat na Kubě v řadě odvětví a povolila dovoz některého zboží od kubánských výrobců. Tento týden pak Washington v rámci vstřícného gesta před návštěvou například umožnil individuální vzdělávací cesty Američanů na Kubu či zpřístupnil služby amerických bank Kubáncům.

Plakát v ulicích Havany vítající amerického Baracka Obamu
Zdroj: ČTK/AP/Ramon Espinosa

Bílý dům se těmito opatřeními pokouší částečně zmírnit trvající obchodní embargo, jehož zrušení je hlavním požadavkem Havany. Očekává se, že Obama během návštěvy již poněkolikáté vyzve Kongres, který má v moci embargo zrušit, aby tak učinil. Republikánská většina zákonodárců je však proti, dokud komunistický režim nepřikročí k podstatným demokratizačním změnám.

Pravice vyčítá prezidentovi, že za americké ústupky nedostává od Castra a jeho režimu takřka nic. Kromě propuštění několika desítek politických vězňů neučinila Havana žádné viditelné vstřícné kroky a režim stále potlačuje svobodu projevu a neumožňuje svobodné fungování opozice.

S Fidelem se Obama sejít nehodlá

„Tohle není záležitost ústupků. V této věci jde o to, abychom mohli přímo ovlivnit životy běžných Kubánců,“ pronesl před cestou Obama v rozhovoru se španělskojazyčnou mutací televize CNN. Napravit vztahy s Kubou se prý rozhodl proto, že půl století politiky izolace vedlo jen ke špatným výsledkům a otevřenost by podle něho mohla změnit poměry na ostrově zvenčí.

Obamův úřad dal před cestou najevo, že na rozdíl od papeže Františka, který na Kubu zavítal loni, se prezident nehodlá sejít s vůdcem komunistického převratu a dlouholetým vládcem země Fidelem Castrem, který se přímo nezapojuje do politického života země.

Papež František a Fidel Castro
Zdroj: L\'Osservatore Romano/Reuters

Obamova návštěva na Kubě, kam dorazí jako první úřadující hlava státu od cesty Calvina Coolidge v roce 1928, by podle analytiků měla stvrdit proces sbližování obou zemí tak, aby jej ani případný republikánský prezident nemohl po lednovém nástupu do funkce zvrátit.

Očekává se, že vznikne i řada obchodních dohod

Obamu budou na cestě doprovázet dvě desítky amerických zákonodárců a během návštěvy dojde i na řadu obchodních jednání zástupců amerických firem. Z jejich řad by měly vzejít některé dohody o obchodní spolupráci, jejichž oznámení během návštěvy se očekává. Podle listu The Wall Street Journal jsou například těsně před uzavřením velkých kontraktů americký telekomunikační gigant AT&T či hotelový řetězec Marriott.  Americký hotelový řetězec Starwood již v sobotu dokonce dohodu na Kubě podepsal.

Stal se tak první hotelovou společností z USA, která podepsala dohodu na Kubě od tamní revoluce z roku 1959. Podle ní firma opraví a bude provozovat tři kubánské hotely, informovala agentura AP.  Do renovace hotelů Quinta Avenida, Santa Isabel a Inglaterra nacházejících se v metropoli Havaně investuje americká společnost několik milionů dolarů.

Americký hotelový řetězec Starwood bude v Havaně renovovat a provozovat tři hotely: Quinta Avenida, Santa Isabel a Inglaterra.
Zdroj: ČTK/AP/Javier Galeano

Všechny hotely na Kubě v současnosti provozuje stát. Firma Starwood převezme mimo jiné hotel Quinta Avenida, který vlastní turistická pobočka kubánské armády. Stát se z něj má hotel Sheraton Four Points. Zmíněná dohoda by normálně byla na základě amerického hospodářského embarga vůči Kubě zakázána, společnost Starwood ale dostala minulý týden zvláštní povolení od amerického ministerstva financí.

Vydáno pod