Islámský stát se podle USA dopouští genocidy. Likviduje křesťany i šíity

Organizace Islámský stát se podle amerického ministra zahraničí Johna Kerryho dopouští genocidy, když páchá násilí na náboženských menšinách. Spojené státy podle něho učiní vše pro to, aby se extremisté z těchto činů zodpovídali.

Pojmenovat zločiny je důležité, ještě zásadnější je ale tyto aktivity zastavit, řekl šéf americké diplomacie. Zároveň přiznal, že USA dosud nebyly schopné páchaná zvěrstva vidět „v plné míře“.

Washington prý bude plně podporovat hledání všech viníků zodpovědných za zločiny. „Faktem je, že Daesh (arabsky Islámský stát) zabíjí křesťany jen proto, že jsou křesťané; Jezídy jen proto, že jsou Jezídi; šíity jen proto, že jsou šíité,“ dodal Kerry.

Genocida je podle Úmluvy OSN definovaná jako „činy páchané s úmyslem kompletně či částečně likvidovat některou národnostní, etnickou, rasovou či náboženskou skupinu“.

obrázek
Zdroj: ČT24

Extremistický Islámský stát ovládá část území Sýrie a Iráku, kde si krutým způsobem podrobil příslušníky jiných náboženství, než je sunnitský islám. Předloni například hrozil na severu Iráku smrtí desítkám tisíc jezídů, kteří před IS prchli do pohoří Sindžár. Část z nich donutili islamisté přestoupit na svou víru, ženy a dívky údajně zneužívají jako sexuální otrokyně.

Evropský parlament přijal v únoru usnesení, v němž označil násilnosti páchané IS za genocidu. Stejný výraz ve svých prohlášeních pro činy této radikální skupiny používají rovněž američtí prezidentští kandidáti Hillary Clintonová či Ted Cruz. Prezident Barack Obama zatím termín genocida v souvislosti s IS nepoužil.