Nové protesty dosáhly svého: Soud zrušil nástup brazilského premiéra

Horizont ČT24: Soud zrušil jmenování brazilského exprezidenta premiérem (zdroj: ČT24)

Brazilský soud vydal příkaz, který ruší jmenování exprezidenta Luize Inácia Luly do vlády. Důvodem je vyšetřování korupční aféry, jemuž by se nástupem do funkce mohl vyhnout. Proti tomu už ve středu demonstrovali lidé v několika městech poté, co prezidentka Dilma Rousseffová Lulu jmenovala.

Na veřejnost se navíc dostala nahrávka, kde prezidentka obavy mnoha kritiků nepřímo potvrzuje. Současná hlava státu v ní svému předchůdci a politickému mentorovi říká, že mu brzy dojde nominační dekret. „Použij ho jen v případě nutnosti,“ dodává Rousseffová v nahrávce ze soudního odposlechu. Tu zveřejnil soudce vyšetřující korupční skandál kolem státní energetické společnosti Petrobras krátce poté, co bylo oznámeno jmenování Luly da Silva do vlády.

Tento krok má podle opozice rovněž pomoci Rousseffové předejít odvolání z funkce, které jí hrozí kvůli chystané ústavní žalobě. Někdejší charismatický lídr země Lula da Silva se totiž stal díky nové funkci druhou nejmocnější politickou postavou v zemi. Podle médií Rousseffovou motivovaly Lulovy schopnosti zákulisního vyjednávače, které by mohly oslabené prezidentce přinést potřebnou podporu od některých parlamentních stran.

obrázek
Zdroj: ČT24

V metropoli Brasílii proti prezidentce ve středu protestovalo asi 5000 lidí. Nesli transparenty požadující rezignaci Rousseffové a zatčení Luly. Demonstrace se konaly také ve finanční metropoli státu Sao Paulu.

Opozice a část koalice v Kongresu se v současnosti snaží iniciovat proces, který by mohl vést k odvolání Rousseffové kvůli porušení zákona o fiskální odpovědnosti, jehož se podle svých kritiků dopustila při snaze zacelit díry v předloňském státním rozpočtu.