Nová Ficova vláda začne fungovat příští týden

Nová slovenská vláda má začít fungovat příští týden ve středu nebo ve čtvrtek, řekl premiér Robert Fico, jehož strana Smer-SD obsadí většinu postů v kabinetu. V koalici dále zasedne národovecká Slovenská národní strana, promaďarský Most-Híd a středopravicové hnutí Sieť.

Ustavující schůze parlamentu, na které poslanci zvolení ve volbách 5. března složí slib a zvolí nové vedení sněmovny, se uskuteční ve středu. „Pokud se tato schůze uskuteční standardním způsobem, tak hned po ukončení schůze by současná vláda podala demisi,“ uvedl Fico.

Ficův Smer-SD povede sedm ministerstev: zahraničních věcí, vnitra, financí, práce, hospodářství a kultury. Smeru připadne i ministerstvo zdravotnictví, o které podle slovenských médií žádný z koaličních partnerů nestál. Podle televize TA3 bude chtít Fico postavit do čela problematického zdravotnictví nestranického odborníka.

Fico jména budoucích ministrů neuvedl. Navzdory protestům Sietě a Mostu-Híd ale bude s nejvyšší pravděpodobností ve své funkci pokračovat ministr vnitra Robert Kaliňák. Kromě něj si posty udrží také ministr zahraničí Miroslav Lajčák a ministr financí Peter Kažimír.

obrázek
Zdroj: ČT24

Kromě premiérského postu a sedmi ministerstev obsadí Smer-SD i funkci místopředsedy vlády pro investice, který získá silnější pravomoci v oblasti evropských fondů.

Parlament povede předseda SNS Andrej Danko. Partaji kromě toho připadne ministerstvo školství, obrany a zemědělství. Most-Híd zastupující silnou maďarskou menšinu dostane na starost resort spravedlnosti a životního prostředí. Čtvrtý člen vznikající koalice, strana Sieť, povede pouze ministerstvo dopravy.

Sociolog Fedor Gál: Dobrá cesta je, že vznikne nějaká exekutiva (zdroj: ČT24)
Vydáno pod