Plánovaný odliv sil ze Sýrie dokončíme do tří dnů, tvrdí Moskva

Rusko dokončí stahování části svého vojenského kontingentu ze Sýrie do dvou až tří dnů. Stažení nařídil v pondělí prezident Vladimir Putin a první bojová letadla se vrátila ze Sýrie do Ruska v úterý. Rusko nasadilo své letectvo do bojů v Sýrii loni v září.

Vrchní velitel ruského vojenského letectva Viktor Bondarev upřesnil, že do Ruska se vracejí hlavně letadla a vrtulníky, ale odmítl se vyjádřit k jejich počtu. Podle agentury Reuters byla ve středu stažena skoro polovina ruských sil.

Rusko nasadilo v Sýrii odhadem padesát útočných letadel, bombardérů a vrtulníků. Moskva nikdy přesné počty o nasazených silách nezveřejnila, odhadovalo se, že Rusko mělo v Sýrii asi 4000 mužů a 80 bojových letadel a vrtulníků.

Myslím, že to vše ukončíme velmi rychle. Za dva až tři dny bude (Putinem) uložená mise hotova.
Viktor Bondarev
Vrhcní velitel ruského letectva

I po stažení ale část Rusů a vybavení v Sýrii zůstane. Mají se podílet na dohledu nad příměřím, které platí od konce února, a také budou nadále zapojeni do bojů proti teroristům. Radikálních organizací jako Islámský stát nebo fronta An-Nusra se příměří netýká a boje proti nim stále pokračují.

Putin má dnes v Kremlu vyznamenat vojáky, kteří se vrátili ze Sýrie. Na ceremoniál, jehož začátek je ohlášen na 11:00 SEČ, je pozváno 700 vojáků a důstojníků.

Mapa Sýrie
Zdroj: BBC