Jako v diktatuře, napsala stranická kolegyně Merkelové

K diktatuře přirovnala německá poslankyně Erika Steinbachová vládu kancléřky Angely Merkelové v době migrační krize a vysloužila si tím ostrou kritiku. Kancléřčina stranická kolegyně z Křesťanskodemokratické unie (CDU) zveřejnila svůj příspěvek na Twitteru v neděli, kdy se ve třech spolkových zemích konaly volby do místních sněmů.

„Od září všechno bez souhlasu Spolkového sněmu. Jako v nějaké diktatuře,“ napsala Steinbachová v příspěvku a připojila k němu odkaz na článek časopisu Focus, podle kterého odborníci členských zemí Evropské unie údajně pracují na zrychleném výběrovém řízení, které by umožnilo přijímat uprchlíky v kontingentech přímo z Turecka.

Steinbachová zastává vedle poslaneckého mandátu také funkci stranické mluvčí pro lidská práva a humanitární pomoc. V České republice či v Polsku je však známa především jako bývalá dlouholetá předsedkyně Svazu vyhnanců (BdV), který zastupuje zájmy Němců, kteří po konci druhé světové války museli opustit střední a východní Evropu.

Už toho bylo moc, reagoval Wanderwitz

K ostrým reakcím patřila třeba slova dalšího poslance vládní CDU Marca Wanderwitze, který se podle svých slov stydí za to, že se Steinbachovou sdílí stejnou parlamentní frakci. „Někdy toho už je moc a to někdy už bylo,“ uvedl například.

Pozornost twitterovými příspěvky na sebe neupoutala poprvé, v únoru zveřejnila fotografii blonďatého bělošského dítěte obklopeného davem dívek s tmavou pletí, které se ho podle textu pod obrázkem ptají, odkud pochází. Fotka prý ukazuje Německo v roce 2030. Také za to se na Steinbachovou snesla kritika.