Rakousko chválí Bulharsko za stavbu plotu proti uprchlíkům

Rakouští ministři obrany a vnitra pochválili bulharskou vládu za vybudování plotu na hranicích s Tureckem. Podle informací médií potvrdili, že Rakousko je připraveno Bulharsku pomoci při ochraně hranic. Rakouský kancléř Werner Faymann zase vyzval svou německou kolegyni Angelu Merkelovou, aby stanovením horní hranice pro příjem uprchlíků zastavila „závod migrantů“.

„Je nutné být Bulharsku evropsky vděčný,“ pochválil ministr obrany Hans Peter Doskozil tamní kabinet za to, že včas začal s budováním hraničního plotu s cílem omezit pronikání běženců na své území. Tento krok zablokoval další možný směr migrace do západní Evropy.

Bulharsko-turecká pozemní hranice je dlouhá 220 kilometrů. V současné době Bulhaři pracují na prodloužení stávají hraniční bariéry z 92 kilometrů na 160. Místy zdvojený plot je vysoký 3,5 metru a je opatřený ostnatým drátem. Některé úseky navíc sledují i bezpečnostní kamery.

Ministryně vnitra Johanna Miklová-Leitnerová na závěr jednodenní návštěvy zdůraznila, že ochrana vnějších hranic Evropské unie je společným zájmem. Kdyby Bulhaři nezačali plot stavět včas, mohly vést migrační trasy i jinudy, dodala podle APA. Doskozil se v této souvislosti vyslovil pro „masivní podporu“ zemím, které leží na vnější hranici EU, protože „zajišťují hranice pro celou Evropu“.

Kancléř Faymann vyzval Merkelovou, aby zastavila „závod migrantů“

Rakouský kancléř Werner Faymann v sobotu vyzval svou německou kolegyni Angelu Merkelovou, aby stanovením horní hranice pro příjem uprchlíků zastavila „závod migrantů“. Rozdělování běženců po EU nefunguje, protože doufají, že se dostanou do Německa, řekl šéf rakouské vlády listům Österreich a Kronen Zeitung.

Werner Faymann
Zdroj: Ronald Zak/ČTK/AP

„Teprve když Německo stanoví směrné číslo a bude brát jen uprchlíky přímo z krizových oblastí, se prolomí logika neuspořádané migrace,“ uvedl Faymann. Merkelová podle něj musí „prolomit model, podle kterého je vítězem v závodě ten, kdo se dostane do Německa“. V současné době mají migranti jen malý zájem o jiné členské země Evropské unie.

Deníku Österreich kancléř uvedl jako příklad Francii, která se nabídla, že přijme 30 tisíc migrantů. Nepřišlo jich tam ale ani tisíc, „protože všichni chtějí do Německa a do Rakouska“.

Faymann se vyslovil pro to, aby Německo obdobně jako Rakousko stanovilo, že ročně přijme nejvýše 400 tisíc uprchlíků. EU a Německo podle rakouského kancléře musejí stejně jako Rakousko jasně říci: „Kdo přijde k hranicím EU s pomocí pašeráků, bude poslán zpět.“