Nevměšujte se nám do dění na Slovensku, vzkazuje Bratislava Aténám

Slovenské ministerstvo zahraničí opakovaně obvinilo Řeky ze snahy vměšovat se do dění na Slovensku. Stalo se tak poté, co řecký velvyslanec na Slovensku Nicolas Plexidas tento týden v rozhovoru se slovenským listem Denník N kritizoval slovenského premiéra Roberta Fica za postoj k migrační krizi. V krátké době jde již o druhou diplomatickou roztržku mezi Bratislavou a Aténami.

„Ministerstvo zahraničních věcí (…) tlumočilo velvyslanci Helénské republiky v SR Nicolasi Plexidasovi znepokojení a politování nad opakovanou snahou řecké strany ovlivňovat vnitropolitický vývoj ve Slovenské republice,“ uvedl tiskový odbor slovenského ministerstva zahraničí, aniž by se zmínil o konkrétních výrocích řeckého diplomata. Úřad dodal, že od řeckých kolegů očekává, že ve smyslu poslání diplomatů budou pomáhat upevňování dobrých a přátelských vztahů a spolupráce mezi oběma zeměmi.

Plexidas ve zmiňovaném rozhovoru mimo jiné řekl, že Fico v kampani před nedávnými volbami na Slovensku hrál s xenofobní kartou. „Přispěl k tomu, že ve společnosti vzrostly xenofobní nálady; z tohoto pohledu je celkem přirozené, že lidé hledali útočiště v autentických protiimigračních a xenofobních silách, jako je například strana pana Kotleby,“ řekl velvyslanec v reakci na výsledky slovenských voleb.

Protest proti Robertu Ficovi při jeho příjezdu na řecko-makedonskou hranici
Zdroj: Visar Kryeziu/ČTK/AP

Už před volbami řecké ministerstvo zahraničí ostře kritizovalo předvolební výroky Fica k migrační krizi. Slovenské ministerstvo zahraničí tehdy reagovalo tím, že si předvolalo řeckého velvyslance a tlumočilo mu „důrazné odmítnutí“ prohlášení řecké diplomacie. Bratislava přitom Atény podobně jako tento týden obvinila z vměšování do slovenských vnitřních záležitostí.

Ficova strana Smer-SD v sobotních parlamentních volbách výrazně ztratila, zatímco krajně pravicová strana Mariana Kotleby se poprvé dostala do slovenské Národní rady. Jedním z hlavních témat kampaně byla evropská migrační krize.

Fico kromě jiného vyjádřil pochybnosti, zda Řecko dokáže zajistit ochranu vnější schengenské hranice. Podpořil také myšlenku náhradního plánu ochrany schengenského prostoru, a to posílením ochrany hranic mezi Bulharskem, Makedonií a Řeckem.