Tusk a Tsipras se střetli kvůli migraci. Pokud to tak půjde dál, Unie nemá budoucnost, míní Řek

Předseda Evropské rady Donald Tusk a řecký premiér Alexis Tsipras se na sociální síti Twitter střetli ohledně řešení migrační krize. Tusk ve svém vzkazu děkoval západobalkánským zemím ze to, že „provádějí strategii EU“. Reagoval tak na to, že Slovinsko a Chorvatsko uzavřely své hranice pro většinu migrantů. Podle šéfa unijních summitů šlo o rozhodnutí celé EU, Tsipras ale tvrdí, že šlo o pravý opak. Migrace bude tématem dnešního vydání pořadu Hyde Park. Od 20:00 bude hostem státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

„Neregulérní migrační toky po západobalkánské trase skončily. Nešlo o jednostrannou akci, ale společné rozhodnutí unijní osmadvacítky,“ tweetoval Donald Tusk.

Tsipras je ale jiného názoru a tvrdí, že za koncem balkánské trasy stálo jednostranné rozhodnutí jednotlivých zemí. „A jestliže to bude pokračovat, Evropská unie nemá žádnou budoucnost,“ dodal řecký premiér.

Atény podle něj očekávají, že se Tusk „bude zaměřovat na provádění našich společných rozhodnutí a nikoli na podporování těch, kteří je ignorují“.

Slovinsko, Chorvatsko a Srbsko od půlnoci z úterý na středu nepouštějí na své území nikoho bez pasu a platných víz. Makedonie už od pondělí nedovolila přejít hranice z Řecka žádnému migrantovi s poukazem na to, že umožní vstup jen tolika běžencům, kolik jich bude moci pokračovat dál do Evropy. Rakouská policie oznámila, že přes přechod Spielfeld se Slovinskem nepřešel tento týden ani jeden běženec.

Turecký ministr: Přijmeme desetitisíce uprchlíků

Na pondělním summitu EU a Turecka byla dojednána předběžná dohoda o vracení migrantů. Podle ní Turci převezmou zpět všechny syrské migranty, kteří se od zatím ještě nedohodnutého data nelegálním způsobem dostanou na řecké ostrovy. Osmadvacítka by recipročně měla přebírat přímo z Turecka stejný počet syrských uprchlíků s nárokem na azyl. Dohoda bude doladěna na dalším summitu EU 17. a 18. března.

Turecký ministr pro EU Volkan Bozkir odhadl, že počet migrantů, které Ankara přijme zpět, se bude pohybovat v řádu tisíců až desetitisíců. Připomněl také, že dohoda s Unií o vracení uprchlíků se bude týkat až těch, kteří na řecké ostrovy připlují po vstupu dohody v platnost. 

„Turecko má na svém území 2,7 milionu syrských uprchlíků, takže toho dělá mnohem víc než EU, která za dobu pětiletého konfliktu převzala necelých 900 tisíc běženců ze Sýrie. Je fakt, že Turecko zatím příliš nebrání odchodu uprchlíků dál do Evropy a je otázkou, jestli se to po uzavření této dohody změní,“ okomentoval situaci ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům Martin Rozumek.

Ministři vnitra budou jednat o pohraniční stráži

K dalším jednáním o uprchlické krizi se do Bruselu sjíždějí ministři vnitra a spravedlnosti. Představitelé resortu vnitra mají hovořit o vzniku společné pobřežní a pohraniční stráže, která by měla začít pracovat nejpozději v srpnu.

S návrhem na zřízení tělesa, které má pomáhat členským zemím s ochranou vnější hranice schengenského prostoru, přišla Evropská komise loni v prosinci. Především vývoj v Řecku totiž ukazuje, že některé státy mají se svými povinnostmi při ochraně schengenských hranic problémy. Návrh přitom obsahuje i sporný bod umožňující zásah stráže bez souhlasu dané členské země.

Nynější nizozemské předsednictví si dalo za cíl pobřežní stráž uvést v život v první polovině letošního roku. Také nedávný plán Evropské komise, jak obnovit plné fungování schengenského prostoru, počítá s rychlým začátkem jejího působení.