Ficova hra o premiérské křeslo začala. Partnery bude hledat těžko

Předseda slovenských sociálních demokratů (Smer-SD) a úřadující premiér Robert Fico dostal pověření od prezidenta Andreje Kisky k sestavení vlády po sobotních volbách, které strana vyhrála. Předpokladem pro vznik stabilní vlády je podle Fica spolupráce Smeru a SNS. Obě strany ale potřebnou většinu nemají.

Fico má na sestavení vlády deset dní. Sám tvrdí, že předčasné volby ani přechodná úřednická vláda není řešením. Přesto však připustil, že alternativ příliš není. Odpoledne zahájil rozhovory se šéfem nacionalisté Slovenské národné strany (SNS) Andrejem Dankem, který jako jediný z lídrů parlamentních stran nevyloučil koaliční rozhovory s dosavadní vládní stranou.

Danko na společném brífinku s Ficem vyjednávání blíže nekomentoval. Řekl ale, že zemi po volbách hrozí možnost, že vláda sestavena nebude. Předtím Fico oslovil i předsedu strany Most-Híd Bélu Bugára a šéfa strany Sieť Radoslava Procházku. Ani jeden z nich však pozvání nepřijal. 

Dohodl jsem se s panem prezidentem, že toto pověření bude k dispozici do pátku příštího týdne s tím, že pokud by se ukázaly jiné okolnosti, tak nikdo samozřejmě nemá zájem čas protahovat.
Robert Fico

Pověření hlavy státu k vytvoření nové vlády podle tradice dostává vítěz voleb. Ficova strana sice v sobotu získala s odstupem nejvíce hlasů, oproti předchozím volbám v roce 2012 ale výrazně ztratila. Smer-SD přišel o dosavadní pohodlnou většinu v Národní radě, která mu před čtyřmi lety umožnila sestavit jednobarevnou vládu.

Lidé cítili, že za Ficem jsou jen slova, ale skutky nebyly.
Martin M. Šimečka
spisovatel a editor Respektu

Slovenská média tak upozorňují na šance vzniku pravicové vlády, o kterou usiluje strana Svoboda a solidarita (SaS), která ve volbách skončila druhá s více než dvanácti procenty. Do koalice by se mohly zapojit Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti – NOVA, Slovenská národná strana, Sme rodina – Boris Kollár, Most-Híd a Sieť.

Éra Ficovy dominance se chýlí ke konci, tvrdí tisk

Řada slovenských listů už v reakci na sobotní hlasování otevřeně píše o konci Ficovy éry a předčasných volbách jako nejpravděpodobnější variantě. „Slovensko je po parlamentních volbách v nejistotě, jaká v zemi ještě nebyla. Volby přinesly patovou situaci, která ztěžuje vytvoření stabilní většinové vlády,“ uvedl list Pravda, podle kterého země pravděpodobně směřuje k předčasným volbám.

Podle Pravdy skončilo období „mocenského kralování“ vládních sociálních demokratů. Smer-SD přišel ve 150členné Národní radě o dosavadní pohodlnou většinu, po volbách obsadí jen 49 křesel. „Přehnal to s tématem migrace, nepohnul s bojem proti korupci, vsadil výlučně na sociální balíčky a ekonomické výsledky země,“ poznamenal také deník.

Po volbách v zemi v podstatě neexistuje klasická pravice, reagoval list na nízký volební zisk nové strany Sieť a na slabý výsledek Kresťanskodemokratického hnutie (KDH), které poprvé od pádu komunismu nebude zastoupeno v Národní radě.

Pravděpodobnost, že se Ficovi povede sestavit koalici, není příliš vysoká. On by musel udělat řadu kompromisů – a jedním z nich by pravděpodobně byla podmínka, že on sám se vlády účastnit nebude.
David Miřejovský
Zpravodaj ČT

Ficovi nehrají do karet ani vztahy ostatních potenciálních partnerů. Spolupráce nacionalistů z SNS a strany Most-Híd, která brání zájmy etnických Maďarů na Slovensku, zatím není moc reálná. Dlouhodobě ji odmítá předseda Mostu Béla Bugár a ve středu ji za nepřípustnou označil také lídr SNS Andrej Danko. Tato spolupráce je přitom klíčová nejen pro kabinet se sociální demokracií, ale i pro případnou pravicovou koalici, kterou by při neúspěchu Fica sestavoval lídr SaS Richard Sulík.

Možné varianty koalice:

Smer-SD + SNS + Most-Híd + Sieť   85 křesel

SaS + O'LaNO + SNS + Most-Híd + Sieť (s podporou Sme rodina) 76 (+11) = 87 křesel