Voliči hodili do parlamentu granát, hrozí předčasné volby, píše slovenský tisk

Slovenští voliči hodili do parlamentu granát, politická scéna je po volbách zcela rozbita. Kvůli patovému výsledku nebude mít země stabilní vládu a hrozí předčasné volby. Tak komentuje sobotní volby do slovenské Národní rady tamní tisk. Takřka všechny noviny označily za největší překvapení volební úspěch krajně pravicové strany Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko (LSNS).

„Slovensko je po parlamentních volbách v nejistotě, jaká v zemi ještě nebyla. Volby přinesly patovou situaci, která ztěžuje vytvoření stabilní většinové vlády,“ uvedl list Pravda, podle kterého země pravděpodobně směřuje k předčasným volbám.

Podle Pravdy skončilo období „mocenského kralování“ vládních sociálních demokratů (Smer-SD) premiéra Roberta Fica. Smer-SD přišel ve 150členné sněmovně o dosavadní pohodlnou většinu, po volbách obsadí jen 49 křesel. „Přehnal to s tématem migrace, nepohnul s bojem proti korupci, vsadil výlučně na sociální balíčky a ekonomické výsledky země,“ poznamenal také deník.

Po volbách v zemi v podstatě neexistuje klasická pravice, reagoval list na nízký volební zisk nové strany Sieť a na slabý výsledek Kresťanskodemokratického hnutie (KDH), které poprvé od pádu komunismu nebude zastoupeno v Národní radě.

Výsledky slovenských voleb
Zdroj: ČT24

„Nevypočitatelná reprezentace v Bruselu“

„Co teď? Patové výsledky. Dokáže někdo sestavit vládu? Čekají Slovensko předčasné volby?“ napsal na titulní stránce nejčtenější slovenský list Nový čas. Dodal, že zemi čeká dlouhé období debat s nejasným výsledkem.

„Do Národní rady se dostalo osm politických stran, v nepřehledné situaci bude velmi těžké sestavit vládu. Navíc v době, kdy se má Slovensko ujmout předsednictví v Radě EU, nás budou reprezentovat skutečně nevypočitatelní politici,“ uvedl list Plus Jeden deň.

Tisk poukázal na volební úspěch LSNS. „Krajně pravicové seskupení sbíralo hlasy u prvovoličů i lidí, kteří se nezúčastnili posledních voleb. Jeho zvolení, podobně jako vstup strany Borise Kollára do parlamentu, má jednoho společného jmenovatele – frustraci voličů,“ napsaly slovenské Hospodárske noviny.

Sme: Pseudovůdci problémy jen prohloubí

List Sme volební úspěch LSNS pravicového radikála a předsedy Banskobystrického kraje Mariana Kotleby připsal také Ficově antiimigrační rétorice. „Robert Fico nastavil diskurs o uprchlících tak, že extremistické názory již nepatřily pouze na okraj společnosti. Dnes, po parlamentních volbách, již extremistická strana sedí v parlamentu,“ uvedl deník. Za důležité označil, aby frustrovaní lidé pochopili, že prostřednictvím pseudovůdců nezvolili žádná řešení a že jejich problémy se časem jen prohloubí.

„Voliči hodili granát, politická scéna je po volbách úplně rozbita. Úlohou odpovědných politiků je nyní ukázat, že Slovensko není Kotleba a že Slovensko patří do Evropy,“ napsal Denník N. Dodal, že taktika Smeru-SD v podobě štvaní proti uprchlíkům, kteří se na Slovensku dosud neobjevili, přinesla nástup fašistů.

Der Standard: Slovenské volby jsou varováním pro českého premiéra

Rakouský deník Der Standard ve svém komentáři napsal, že Slovensko skončilo po volbách s kocovinou, která je varováním i pro ostatní, například pro českého premiéra Bohuslava Sobotku.

„Nově vzniklá situace se směsicí stran je pro zemi hořká, také je ale Jobovou zvěstí pro ty Evropany, kteří v řešení globálních problémů důvěřují raději společnému postupu než samostatnému národnímu přístup,“ píše se v komentáři.

„Až Slováci v červenci převezmou předsednictví EU, tak bude pravděpodobně provizorně slepená vláda odpovědná zcela roztříštěnému parlamentu, kde mimo jiné bude sedět i krajně pravicová Lidová strana Naše Slovensko Mariana Kotleby,“ dodal Der Standard.

Rakouský deník se domnívá, že by se slovenská kocovina mohla stát varováním pro ostatní. „Například pro sociálnědemokratického premiéra Bohuslava Sobotku. Sobotka na rozdíl od Fica akceptoval dohodnuté kvóty EU na přerozdělení běženců a neustále se straní xenofobních výroků prezidenta Miloše Zemana.