Shoda dvou rivalů. Írán a Turecko chtějí stabilizovat region

Teherán a Ankara sice patří mezi tradiční blízkovýchodní rivaly a i v syrském konfliktu hájí rozdílné zájmy, při návštěvě tureckého premiéra v íránské metropoli se ale obě země vyslovily pro společnou snahu o stabilizaci regionu.

„Lišíme se v názoru na některé regionální otázky, ale jsme předurčeni tyto rozdíly zvládnout, abychom dosáhli stability v oblasti,“ prohlásil po setkání s tureckým premiérem Ahmetem Davutogluem íránský viceprezident Ešák Jahangírí. Podle Davutoglua mají obě země společné geopolitické zájmy a na tom se podle něj nebude nic měnit.

Obě země se přitom aktuálně různými způsoby angažují v syrské válce. Šíitský Írán je tradičním spojencem prezidenta Bašára Asada, Turecko kromě účasti na boji s Islámským státem také znovu otevřelo konflikt s Kurdy.

Turecko a Írán chtějí posílit vzájemné obchody

Druhý muž Turecka v Teheránu nyní rovněž vyjádřil přesvědčení, že po lednovém zrušení mezinárodních sankcí vůči Íránu mohou obě země zvýšit vzájemnou obchodní výměnu. „Můžeme snadno překročit i náš cíl 30 miliard dolarů,“ řekl turecký premiér. Teherán čelil sankcím kvůli svému jadernému programu, na jehož omezení se dohodl se světovými mocnostmi v čele se Spojenými státy a Evropskou unií.

Loni dosáhl podle tureckého statistického úřadu íránsko-turecký obchod 9,7 miliardy dolarů (více než 238 miliard Kč). Turecko vyváží do Íránu zejména stroje, auta a ocelářské výrobky, opačným směrem jde hlavně ropa a zemní plyn. Turecko chce podle Davutoglua sloužit jako tranzitní země pro dodávky těchto surovin do Evropy.

Davutoglu se má ještě dnes setkat s íránským prezidentem Hasanem Rúháním, aby s ním hovořil o nejnovějším vývoji v Sýrii. Tam podporuje Teherán spolu s Ruskem syrského prezidenta Bašára Asada, Ankara je naopak na straně syrské opozice.

Vydáno pod