Je to „arabská invaze“, prohlásil papež v souvislosti s uprchlickou vlnou

Papež František označil útěk statisíců lidí do Evropy za „arabskou invazi“. Uprchlická vlna podle něj může starý kontinent kulturně obohatit. Papeže citoval vatikánský list L'Osservatore Romano. Loni dorazilo do Evropy více než milion běženců, letos zatím 135 tisíc.

„Dnes můžeme mluvit o arabské invazi. To je sociální skutečnost,“ citoval deník slova, která 79letý nejvyšší představitel katolické církve pronesl v úterý před členy francouzského hnutí Poissons Roses.

„Kolik invazí už Evropa v dějinách viděla? Ale vždy znovu a znovu to zvládla, překonala to a nakonec se obohatila kulturní výměnou,“ zdůraznil dále papež.

Papež František
Zdroj: Lore Silvia/ČTK/ABACA

František podle L'Osservatore Romano nabádal Evropu, aby v migrační krizi postupovala jednotně. „Je třeba si sednout k jednacímu stolu a být si vědom toho, že člověk někdy musí něco ztratit, aby tím vyhráli všichni,“ řekl.

Papež už ve svém posledním poselství Urbi et Orbi (Městu a světu) vyzval západní společnost, aby se otevřela vůči uprchlíkům. Prosil o „požehnání pro všechny, pro jednotlivce i státy, které štědře přijímají množství uprchlíků a pomáhají jim přizpůsobit se“. Za „mučedníky dneška“ označil všechny křesťany pronásledované za jejich víru po celém světě.