Bratislava se připravuje na předsednictví EU. Zbavuje se graffiti a sází zeleň

Od července bude Slovensko půl roku předsedat Evropské unii. Bratislava chce do té doby investovat miliony eur do oprav silnic a chodníků. Ve městě taky plánuje vysázet více zeleně a zbavit se nevzhledných graffiti. Předsednictví Slovenska bude první od jeho vstupu do EU v roce 2004.

Magistrát Bratislavy dá letos na rekonstrukci silnic 11,5 milionu eur (310 milionů korun). Je to výrazně víc než v minulosti - například stejně velkou sumu vynaložilo město na opravy silnic během pěti let, mezi roky 2010 a 2014. Přesto jde podle primátora Iva Nesrovnala pouze o polovinu částky, kterou by do oprav bylo třeba investovat.

Do července chce Bratislava opravit 37 kilometrů silnic v centru a jeho blízkém okolí. Rekonstrukcí projdou i hlavní dopravní tahy. Většinu peněz na opravy město získá z vládní dotace na slovenské předsednictví. 3,5 milionu eur (95 milionů korun) pak samospráva vyčlenila ve svém rozpočtu.

Další miliony eur půjdou na úklid a čištění města, do laviček, odpadkových košů nebo na výsadbu zeleně. Město na úpravy veřejných prostor vyhradilo nejvyšší částku za poslední roky, a to 11 milionů eur (297 milionů korun). 

Z ulic zmizí i graffiti - město na boj proti nim koupilo speciální přístroj. „Budeme pokračovat v jejich odstraňování ve vlastní režii, protože pouze takto můžeme operativněji a rychleji očistit městské budovy od nevkusných nápisů, které negativně působí nejen na Bratislavany, ale i na návštěvníky města,“ doplnil primátor.