Pašeráci, kteří převáželi i syrského chlapce Ajlana, dostali čtyři roky vězení

Turecký soud poslal do vězení na čtyři roky a dva měsíce dva syrské pašeráky. Obviněni byli v souvislosti se smrtí tříletého Ajlana Kurdího a dalších čtyř lidí. Tělo chlapce před rokem našli policisté na pláži v Bodrumu. Jeho fotky vyvolaly ve světě ostrou reakci a zvýšily zájem o zločiny spojené s migrační krizí.

Syřana Muvafaka Abaše a Ásima Farhada, kterým je 35 a 36 let, soud shledal vinnými z pašování lidí. V bodě obžaloby, který se týkal neúmyslného zabití, je ale zprostil viny. Obžalovaným by pak hrozilo až 35 let vězení, které žádal prokurátor. Rozsudek zatím není pravomocný, odsouzení se proti němu mohou odvolat.

Proces se konal v Bodrumu na jihozápadě Turecka, odkud člun vyplul. Původně měl stanout před soudem i Ajlanův otec Abdalláh Kurdí, a to kvůli tomu, že použil loď, do níž teklo. Soudci ale už v polovině února rozhodli, že stíhání Ajlanova otce zastaví.

Tříletý Ajlan se utopil i s matkou a bratrem, když se na člunu snažili přeplout z Turecka na řecký ostrov Kos. Cestu do Evropy přežil jen otec. Ten se po tragédii vrátil do rodného severosyrského Kobani, kde své blízké pohřbil.

Do Řecka se loni dostalo z Turecka na 850 tisíc uprchlíků. V Turecku žije zhruba 2,7 milionu Syřanů a kolem 300 tisíc Iráčanů, kteří uprchli před boji ve své zemi.