Při pumovém útoku v Turecku zemřeli dva policisté a 35 lidí bylo zraněno

Na jihu Turecka zemřeli dva policisté a 35 lidí bylo zraněno poté, co v automobilu vybuchla bomba. K incident v provincii Mardin se nikdo nepřihlásil, podle vyšetřovatelů ho ale mají na svědomí turečtí Kurdové ze Strany kurdských pracujících (PKK).

Útok se odehrál v šest hodin v pátek ráno ve městě Nuaybjin, které leží nedaleko syrských hranic. Exploze výbušnin uložených v automobilu způsobila značné škody na stanici dopravní policie a na noclehárně stojící v sousedství.

Po výbuchu propukla přestřelka, sdělily bez dalšího upřesnění zdroje agentury Reuters. Na místo byly vyslány bezpečnostní síly spolu se sanitkami a hasiči.

Boje na všech frontách

Turecko řadí PKK k teroristickým organizacím a tamní armáda loni zahájila proti PKK rozsáhlou ofenzivu poté, co se v červenci zhroutilo dvouleté příměří mezi Ankarou a Kurdy a co byly přerušeny oboustranné mírové rozhovory. Intenzivní boje začaly potom, co se Ankara zapojila do konfliktu v Sýrii a v Iráku a kromě radikálního Islámského státu se rozhodla bojovat i proti Kurdům. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan nedávno řekl, že v roce 2015 bylo zabito více než 3000 bojovníků PKK.

Mapa Sýrie
Zdroj: BBC

Turecké bezpečnostní složky bojují proti Straně kurdských pracujících i v sousedním iráckém Kurdistánu. Přestože má PKK blízko k syrským kurdským milicím, které v Sýrii a Iráku bojují proti Islámskému státu, kromě Turecka ji považují za teroristickou organizaci i Spojené státy nebo Evropská unie.