V případě Brexitu zrušíme kontroly v Calais, varoval francouzský ministr

Zpravodaj ČT v Calais: Někteří uprchlíci si na protest proti bourání části „Džungle“ zašili ústa (zdroj: ČT24)

Pokud Britové rozhodnou o odchodu z Evropské unie, Francie nebude nijak bránit přesunu uprchlíků přes Lamanšký průliv. S varováním směrem k Londýnu přišel francouzský ministr hospodářství Emmanuel Macron. V rozhovoru s listem Financial Times dodal, že v případě „Brexitu“ by padly dosavadní hraniční kontroly na straně Francie.

Ve francouzském přístavu Calais v současné době táboří v provizorních podmínkách tisíce migrantů v naději, že se jim podaří dostat se přes Lamanšský průliv na britské ostrovy. „Ve chvíli, kdy se tento vztah (Británie a EU) rozpadne, běženci již nebudou v Calais,“ podotkl ve středečním rozhovoru Macron.

Francie umožňuje nyní Británii provádět hraniční kontroly na francouzské straně, tato dohoda by ale v případě vystoupení Británie z EU byla podle Macrona zrušena. Paříž by prý v případě odchodu Británie z EU mohla začít lákat bankéře, aby přesídlili z Londýna do Francie.

Úřady v Calais začaly tento týden po verdiktu soudu vyklízet jižní, méně obydlenou část tábora. Úkon doprovázený pořádkovými silami se neobešel bez incidentů:

Před zrušením britských pohraničních kontrol v Calais varoval minulý měsíc premiér Cameron, který podporuje setrvání Británie v EU poté, co pro svoji zemi vyjednal v Evropské unii určité výjimky. Cameron tehdy řekl, že v případě zrušení členství Británie v EU „nic nezastaví tisíce lidí, aby za jedinou noc překročily Lamanšský průliv“.

Výhružka přišla v době, kdy se setkají právě kvůli situaci v Calais francouzský prezident Francois Hollande s britským premiérem Cameronem. Hlavními tématy jejich jednání mají podle agentury AFP být právě situace v Calais a chystané referendum o setrvání Británie v Evropské unii.

Londýn ohlásil, že vyčlení dalších 20 milionů eur (přes 540 milionů korun) na vyšší bezpečnost v uprchlické kolonii. Už dříve Britiové dali na opatření v Calais přes 60 milionů eur.