Číňané s chlupatými nosy? Bizarní video vyzývá k včasnému boji proti smogu

Peking na nedávné pařížské konferenci slíbil bojovat se znečištěným ovzduším, charitativní organizace WildAid by ale ráda vyprovokovala k akci samotné Číňany. V bizarním videu nazvaném Hairy Nose (Chlupatý nos) ukazuje bezútěšnou budoucnost, kde lidem narostou dlouhé chlupy v nosech, jež slouží k filtraci částic obsažených ve smogu.

Video ukazuje fiktivní budoucí generaci Číňanů, kteří si chlupy barví a různě upravují, mají je už i malé děti. „Pro ně to je realita,“ hlásají titulky. Jeden z Číňanů se ale rozhodne chlupů zbavit, aby mohl dýchat – připomíná mu to doby, kdy ještě obloha bývala modrá.

Charita prý chtěla ukázat Číňanům, že pokud nezmění způsob života, smog to udělá za ně – skončí s dlouhými chlupy v nose. Lidé by měli přestat čekat na vládní opatření a zasadit se o zlepšení kvality vzduchu sami, míní WildAid. „Chtěli jsme najít vtipný způsob, jak mluvit o tak vážném problému, jemuž čelíme,“ konstatovala členka charity.

Jak odstartovat změnu? Stačí nechat auto doma

„Hodně lidí si stěžuje na znečištěné ovzduší v Pekingu a Šanghaji, ale nikdo ve skutečnosti neví, co s tím může udělat,“ dodala. V čínské metropoli se podílí na smogu asi ze 35 procent výfukové plyny. Pomoci tak může volba cesty pěšky nebo na kole, upozornila charita.

Čína, která je závislá na uhelných elektrárnách, je největším světovým producentem skleníkových plynů.

Lidem v Pekingu se zkracuje život

Podle organizací sledujících kvalitu ovzduší dusí smog obyvatele čínské metropole 290 dní v roce. Analýzy dat kvality vzduchu ukazují, že ovzduší v Pekingu je šestkrát až sedmkrát znečištěnější než nejšpinavější města Evropské unie. Lékaři dodávají, že trvalý pobyt v tomto prostředí zkracuje lidský život v průměru o pět let.

Podle ekologů jsou hlavní viníci jasní: uhelné elektrárny, které vypouštějí do ovzduší další dávky oxidu siřičitého, jedovatého a páchnoucího plynu. Ekonomické škody spojené se znečištěním ovzduší jdou jen v čínské metropoli do stovek milionů dolarů.

Vydáno pod