V Mexiku se ztratil kontejner s radioaktivním prvkem. Pět států hlásí pohotovost

Pět mexických států vyhlásilo pohotovost kvůli nedělní krádeži kamionu, který převážel kontejner obsahující nebezpečný radioaktivní materiál. V regionu Querétaro se neznámí pachatelé zmocnili vozu s nákladem určeným pro průmyslovou radiografii.

Civilní ochrana spustila poplach poté, co se neznámí pachatelé ve státě Querétaro zmocnili kamionu, jímž byl přepravován radioaktivní izotop iridia 192. Mimořádné opatření bylo vyhlášeno v Querétaru a ve čtyřech sousedních státech - Hidalgu, Guanajuatu, San Luis Potosí a Michoacánu.

Náklad určený k průmyslové radiografii může osobám, které s ním přijdou do přímého styku, byť na krátkou chvíli i jen několika minut, způsobit vážné nebo trvalé následky, upozornilo ministerstvo vnitra.

Radioaktivní izotop iridia 192 se používá v radioterapii pro ozařování nádorů a využití má i v rentgenech. Zdraví nebezpečný je kvůli gama paprskům. Způsobit může popáleniny a nemoc z ozáření, jež v případě několikahodinovému vystavení může vést až k úmrtí.

Mexické úřady vyzývají, aby se lidé od kontejneru drželi ve vzdálenosti větší než 30 metrů.

Krádeže nebezpečného materiálu nejsou v Mexiku něčím neobvyklým. Jiný kontejner s iridiem 192 byl ukraden loni v dubnu a policie ho týden po krádeži našla odložený. Od roku 2013 už došlo ke čtyřem takovým krádežím. Většinou jde o to, že zloději ukradnou automobil, aniž vědí, jaký náklad přepravuje.