Boj o íránský parlament. Vydá se islámská republika cestou reforem?

V Íránu volí nový parlament. Šanci mají reformisté, které podpořil i prezident Hasan Rouhání, jenž vyzval ke změnám v oblasti ekonomiky. Dosud ovládali většinu zákonodárného sboru konzervativci. Írán se ale v poslední době otevírá světu. Po uzavření dohody o jaderném programu byly zrušeny mezinárodní sankce. Volební místnosti se uzavřely v pátek večer poté, co pro velký zájem lidí úřady konec hlasování o pět hodin odložily.

Miliony Íránců hlasují ve dvou klíčových volbách - volí Shromáždění znalců o 88 členech - administrativní orgán, který jmenuje nejvyššího vůdce - a rozhodují rovněž o složení nového parlamentu, kde zasedne 290 zákonodárců.

Hlasování se může zúčastnit 55 milionů voličů. Před volebními místnostmi se již od rána tvořily fronty. Íránský ministr vnitra již ve čtvrtek odhadoval, že by volební účast mohla být okolo 70 procent. „Kdokoli vzejde z voleb, ať již do parlamentu či do Shromáždění znalců, bude respektován a všichni budou rovněž respektovat volbu většiny,“ zdůraznil Rouhání.

Většina reformátorských politiků byla vyškrtnuta z kandidátek

Rouhání chce ukončit dominanci konzervativců a do obou komor by rád dostal stoupence reforem. Situaci mu ale zkomplikovala konzervativní Rada dohlížitelů, která vyškrtla z kandidátek na 60 procent uchazečů o křeslo v parlamentu a čtyři pětiny kandidátů do horní komory - tedy naprostou většinu reformátorských politiků.

Rouháního stoupenci mají přesto šanci na úspěch a mohou v parlamentu získat většinu. „Myslím, že ji získáme, a jestliže většinu nezískáme, vytvoříme koalici, abychom prosadili naše reformy,“ uvedl bývalý viceprezident Mohammad Rezá Áref.

Určitě budu volit reformisty, dokonce i hodně konzervativců je nespokojených s počínáním svého vlastního tábora.
Sadídeh Behzadianová
obyvatelka Teheránu
Ajatolláh Chameneí
Zdroj: ČTK/AP/Uncredited

Nejvyšší vůdce ajatolláh Alí Chameneí vyzval Íránce, aby se dostavili v hojném počtu. „Kdo má rád Írán, jeho velikost a slávu, měl by hlasovat. Írán má nepřátele, kteří nás bedlivě sledují. Lidé by měli být pozorní, volit s otevřenýma očima a měli by volit moudře,“ prohlásil Chameneí.

Kampaň na sociálních sítích se vyplácí

Značnou roli hraje v íránských volbách internet a sociální sítě. Žádné zvláštní omezení pro ně neplatí a k internetu má připojení více než polovina Íránců. „Kandidát, který používá sociální sítě, jako třeba Telegram nebo Instagram, si najde daleko víc příznivců hlavně mezi mladými lidmi,“ podotkla studentka Zahra Azadová.

Do světového obchodu se Írán vrací díky jaderné dohodě s nejsilnějšími zeměmi světa. Teherán se zavázal, že nebude jadernou energii využívat k vojenským účelům. Pokud by vyhráli reformisté, odrazí se to na další spolupráci s partnery ze zahraničí.

Podle reformistů by se zahraniční investice mohly odrazit na zaměstnanosti mladých Íránců – více než polovině populace je do 35 let, čtvrtina mladých přitom nemá práci. Rouhání už dříve uvedl, že jeho země nemá nic proti tomu, pokud by zájem o investice projevily také americké firmy.

Prezident upozorňuje, že do budoucna není možné spoléhat na příjmy z ropy. „Samozřejmě že nás pád cen velmi tlačí, a pokud to bude takto pokračovat, musíme se opravdu poohlížet po nových příležitostech,“ konstatoval Rouhání. Konzervativci oproti tomu trvají na tom, že ekonomický růst závisí na domácí produkci.

Rouhání je u moci od roku 2013 a podle ústavy se může v roce 2017 ucházet o další mandát. Zbytek toho prvního chce věnovat prosazení ekonomických a sociálních reforem.