Příměří v Sýrii na spadnutí. Hlavní opoziční blok řekl své „ano“

Syrská opoziční vyjednávací komise (HNC) oznámila, že podpoří rusko-americký plán na zastavení bojů. V horizontu dvou týdnů se podle opozice ukáže, zda jsou strany konfliktu ochotny splnit závazky. Syrský prezident Bašár Asad už ve středu ujistil šéfa Kremlu, že klid zbraní dodrží – to se ovšem netýká teroristických skupin. V Ženevě měly brzy znovu začít mírové rozhovory. Zvláštní zmocněnec OSN pro Sýrii oznámí datum v pátek.

USA a Rusko se dohodly na ukončení bojů v Sýrii počátkem tohoto týdne. Boj s teroristickými skupinami Islámský stát a fronta An-Nusra ale bude pokračovat. Část opozice se přitom obává, že operace proti radikálům budou zneužity k dalším útokům na civilisty i umírněnou část opozice.

„Je přáním všech Syřanů, aby válka skončila, já osobně ale nevěřím tomu, že Bašár Asad a Putin budou chtít zastavit bombardování civilistů a pozic umírněné syrské opozice,“ podotkl překladatel Rachid Khalil z Iniciativy pro svobodnou Sýrii. Podle něj to ale s ukončením bojů nemyslí vážně ani Spojené státy. „To je holý fakt, se kterým my Syřané bohužel nemůžeme nic dělat. Je tam spousta ekonomických zájmů,“ dodal Khalil.

Velmoci vyzvaly všechny strany konfliktu, aby dohodu zpečetily v poledne 26. února. Boje by se měly zastavit v pátek ve 23:00 SEČ. „Vyjednávací komise se domnívá, že provizorní příměří po dobu dvou týdnů umožní zjistit, zda druhá strana dodrží závazek k zastavení palby,“ uvedl opoziční blok poté, co syrský prezident ve středu oznámil, že bude dohodu respektovat.

Asad prohlásil, že jde o „důležitý krok k politickému řešení syrské občanské války“. Na 13. dubna vyhlásil parlamentní volby. Syrská vláda ve středu zdůraznila, že je více než kdy jindy rozhodnuta zlikvidovat teroristy a zachovat celistvost země.

Asadovy síly dobyly zpět Chanásir, jehož se před dvěma dny zmocnili radikálové z IS. Město se nachází nedaleko silnice, kterou armáda využívá, aby se dostala do klíčového Aleppa. „Každá strana se snaží utrhnout maximum, aby se mohla posléze tvářit, že díky maximálním ziskům, které v posledních hodinách a dnech získala, že je spokojená a že ona není tím, kdo narušuje klid zbraní,“ dodává blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakub Szántó.

Základní údaje o hlavních silách ve válce v Sýrii
Zdroj: ČT24

Ruský prezident diskutoval o příměří rovněž s lídry Íránu a Saúdské Arábie – král Salmán dohodu uvítal a chce spolupracovat s Moskvou na její realizaci. Saúdové podporují rebely, zatímco Rusové chtějí udržet u moci Asada.

Washington mluví o „plánu B“, Moskva je znepokojená

Podle šéfa Bílého domu je třeba neplýtvat optimismem. Spojené státy řeší případný „plán B“, pokud by příměří a politické řešení konfliktu selhaly. „Nyní probíhá důležitá diskuse o plánu B pro případ, že neuspějeme u jednacího stolu,“ sdělil senátnímu výboru šéf americké diplomacie John Kerry.

Jsme velmi opatrní, pokud jde o naše očekávání. Situace na místě je velmi složitá. Zaznamenali jsme ale mírný pokrok oproti minulému týdnu.
Barack Obama

Rusko slova o alternativním řešení nepotěšila. „Americké prohlášení o nějakém plánu B vzbuzuje obavy. Nic o tom nevíme,“ poznamenal náměstek ministra zahraničí Michail Bogdanov.

Ankara navíc varovala, že se za určitých podmínek nebude dohodou řídit. „Příměří pro nás nebude závazné v situaci, kdy bude ohrožena bezpečnost Turecka. Podnikneme nezbytná opatření proti YPG i DAIŠ, jestliže budeme cítit potřebu to udělat,“ řekl turecký premiér Ahmet Davutoglu televizi CNN-Türk.

OSN přislíbila rozsáhlou humanitární pomoc

Příměří by mělo umožnit rychlý a nerušený přístup humanitárních organizací do potřebných oblastí. Organizace OSN už avizovala, že je připravena na rozsáhlou pomoc Sýrii. Několik tun pomoci shodila ze vzduchu u města Dajr az-Zaur, kde se nachází 200 tisíc civilistů, které obléhá IS. Z jednadvaceti svržených palet se ale deset pohřešuje, sedm přistálo na neobydleném území a čtyři se při pádu poškodily. 

Humanitární pomoc v Sýrii
Zdroj: Bassam Khabieh/Reuters

Zhruba 4,5 milionu Syřanů žije v oblastech, kam je obtížné dodat humanitární pomoc. Přibližně každý desátý z nich žije v obklíčení a zcela odříznut od humanitárních dodávek. Když humanitární pracovníci v lednu dorazili do města Madája, obléhaného vládními vojsky, našli tam lidi umírající hlady. Někteří přežívali jen díky tomu, že jedli trávu.

Mapa Sýrie
Zdroj: BBC
  • Syrská revoluce začala v roce 2011 poklidnými demonstracemi proti režimu prezidenta Bašára Asada. Studenti se tehdy inspirovali arabským jarem.
  • Celostátní povstání nakonec přerostlo v roce 2012 v občanskou válku, v níž proti sobě stojí vládní vojska, umírnění povstalci a radikálové včetně Islámského státu.
  • Konflikt si podle OSN vyžádal přes 250 tisíc obětí. Syrské centrum pro politický výzkum hovoří o téměř půl milionu mrtvých.
  • Z někdejších 22 milionů obyvatel je dnes 45 procent uprchlíky. Přes 6 milionů zůstává uvnitř Sýrie, více než 4 miliony utekly do zahraničí.