Éra Moralese končí, Bolivijci mu dali stopku

Bolivijský prezident Evo Morales dnes uznal porážku, kterou v nedělním referendu utrpěl se snahou změnit ústavu a otevřít si cestu k další kandidatuře. Podle rozhodnutí voličů se socialistický prezident o svůj čtvrtý mandát v roce 2019 už nebude moct ucházet.

Po sečtení více než 99 procent hlasů vyplývá, že změnu ústavy odmítlo 51,3 procenta voličů, pro jich bylo 48,7 procenta. Zbývající hlasy už výsledek nemohou ovlivnit. 

„Respektujeme výsledky… prohráli jsme bitvu, ale nejsme poraženi,“ řekl Morales v projevu, který přenášela televize.

Opozice je s výsledkem spokojena, Bolívie se podle jejích vůdců zbavila hrozby, že bude státem jedné politické strany. „Je to definitivní, Bolívie vyhrála, oni vyhlásili referendum a lidé jim řekli NE,“ komentoval oznámení výsledků jeden z lídrů pravice Samuel Doria Medina.

Evo Morales
Zdroj: ČTK/AP

Voliči v Latinské Americe se ale v poslední době odvracejí od levicových populistů, kteří v minulých letech tomuto regionu dominovali. Koncem loňského roku například poprvé po 17 letech nezískali socialisté většinu ve venezuelském parlamentu a prezidentu Nicolási Madurovi hrozí konec v úřadě.

Morales podle kritiků zneužívá svého vlivu

Bývalý pěstitel koky a aktivista za práva těchto pěstitelů se v lednu 2006 stal prvním domorodým prezidentem Bolívie. Tehdy získal 54 procent hlasů. V letech 2009 a 2014 byl ve funkci prezidenta opakovaně potvrzen, vždy se zhruba 60 procenty hlasů.

V poslední době se ale objevila tvrzení, že Morales zneužívá svého vlivu ve prospěch jedné čínské stavební firmy. Společnost CAMC, v níž významné postavení zaujímá třeba Moralesova bývalá přítelkyně, nedávno získala od bolivijské vlády několik významných zakázek. Prezident jakákoliv obvinění odmítá a údajně nechal tyto zakázky prověřit.

Kdyby změna ústavy prošla, mohl by šestapadesátiletý Morales zůstat v úřadu v případě dalšího zvolení až do roku 2025.

Vydáno pod