Příměří v Sýrii potvrdila i syrská vláda prezidenta Asada

Úderem páteční půlnoci má ve válkou poznamenané Sýrii nastat příměří. Poté, co se Rusko a USA dohodly, přistoupila na podmínky i syrská vláda. Souhlasí s ním podle BBC i hlavní zastřešující opoziční skupina. Damašek tvrdí, že bude postup koordinovat s Ruskem a společně s ním rozhodne, kterých skupin a jakých oblastí se bude týkat zastavení bojů. Příměří nezahrnuje radikální skupiny jako takzvaný Islámský stát (IS).

Počítá se s tím, že příměří začne platit v sobotu v 00:00 hod. syrského času (v pátek 23:00 hod. středoevropského času) a že do pátečního poledne musejí bojující skupiny oznámit, zda se k příměří připojují.

„Poprvé se Rusko a Spojené státy dohodly na něčem praktickém, co se týká Sýrie. Mají vůli přinejmenším v tuto chvíli boje zastavit. Druhá otázka samozřejmě je, do jaké míry se jim podaří přesvědčit všechny frakce, které jsou na ně napojené, aby klid zbraní od nadcházejícího víkendu skutečně začaly dodržovat,“ uvedl analytik z Metropolitní univerzity Praha Břetislav Tureček.

Tureček: Poprvé se Rusko a Spojené státy dohodly na něčem praktickém, co se týká Sýrie (zdroj: ČT24)

Koordinace s Ruskem

Syrská vláda zdůraznila, že je třeba uzavřít hranice a zastavit zahraniční pomoc ozbrojeným skupinám, aby příměří nemohly využít k posílení a přeskupení. Postup v tom, jaké oblasti a skupiny pod příměří spadají, bude koordinovat s Ruskem. Moskva je kromě Teheránu hlavním spojencem syrského režimu. 

Rusko i syrská vláda chápou příměří tak, že boje proti teroristům z IS a An-Nusry budou pokračovat. Syrská opozice už v pondělí upozornila, že tyto útoky mohou být zneužity k dalšímu ohrožování civilistů a také takzvané umírněné opozice. Zejména An-Nusra je přítomna v oblastech, kde tato opozice působí. Podle opozice tak přijetí dohody závisí na tom, jestli vládní síly přestanou s obléháním a leteckými údery, které ovlivňují civilisty.

Jinou věcí je i dlouhodobá rétorika syrského prezidenta Bašára Asada, který za teroristy označuje veškerou ozbrojenou opozici. „Moskva jednoznačně říká, že přiměje syrský režim, aby dodržovala podmínky příměří. I Asad bude muset dodržovat přijatou definici, kdo pro tento účel teroristou je a kdo nikoli,“ upozornil Tureček.

Turecké problémy se syrskými kurdskými oddíly

I Turecko, které je účastníkem bojů, v pondělí oznámilo, že příměří schvaluje. Místopředseda vlády Numan Kurtulmuş však zmínil, že turecká armáda bude pokračovat v útocích na syrské kurdské oddíly, pokud budou ony útočit na Turecko. Přeshraniční boje trvají na severní hranici přes týden, ale kurdské milice YPG popírají, že míří na turecké území. Turecko tuto skupinu řadí k teroristickým organizacím.

Premiér Ahmet Davutoglu obvinil Rusko a Sýrii, že se spolu s Islámským státem a syrskými milicemi podílejí na vzniku „teroristického pásu“ podél turecké hranice. „Ankara si je vědoma těchto her, jejichž cílem je vytvořit teroristickou strukturu v sousedství Turecka, a to nedovolíme,“ řekl.

Ahmet Davutoglu
Zdroj: Umit Bektas/Reuters

Britský ministr zahraničí Philip Hammond je znepokojen tím, že syrští Kurdové koordinují své akce se syrskou vládou prezidenta Bašára Asada a ruským letectvem. „V minulých týdnech jsme pozorovali velmi zneklidňující koordinaci mezi syrskými kurdskými oddíly, režimem a ruským letectvem, což nás vede ke znepokojení při posuzování role Kurdů,“ řekl Hammond. 

Vydáno pod