Potvrzeno: Syrské příměří má začít platit v sobotu

Spojené státy a Rusko se dohodly, že příměří v Sýrii začne platit v sobotu 27. února. Oznámilo to americké ministerstvo zahraničí, které zveřejnilo společné prohlášení Washingtonu a Moskvy. Boje mají zastavit jednotky syrské armády i opozičních skupin. Dohoda, kterou musejí ještě bojující strany podepsat, však nezahrnuje radikály z hnutí Islámský stát (IS) a fronty An-Nusra.

Pokud se podaří boje zastavit, bude možné obnovit i přerušené syrské rozhovory. Příměří bylo jednou z podmínek syrské opozice pro její účast v těchto rozhovorech. Za zprostředkování OSN byly zahájeny v lednu v Ženevě, ale 3. února je zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura přerušil. Opozice totiž trvala na tom, že nebude jednat, dokud se v Sýrii bojuje, dokud jsou v obležení města a dokud se k nim nemůže dostat humanitární pomoc.

Kerry už v neděli v Ammánu avizoval, že se s ruským protějškem Sergejem Lavrovem dohodli na podmínkách příměří. Telefonovali si o víkendu několikrát a Kerry také řekl, že dohodu stvrdí co nejdříve prezidenti Barack Obama a Vladimir Putin.

obrázek
Zdroj: ČT24

Své požadavky na příměří už formulovala jak syrská opozice, tak syrský prezident Bašár Asad. Opozice požaduje, aby klid zbraní dodržovaly všechny strany, k nimž nepatří islámští radikálové, kteří se rozhovorů neúčastní. Mají být rovněž ukončeny blokády měst a propuštěni vězni. Asad požaduje pojistky, aby teroristé příměří nemohli využít k posílení svých pozic a aby jejich spojenci ukončili podporu. Za teroristy Asad považuje všechny strany bojující proti syrské armádě, tedy i takzvanou umírněnou opozici, která nepatří k islámským radikálům.

  • Syrská revoluce začala v roce 2011 poklidnými demonstracemi proti režimu prezidenta Bašára Asada. Studenti se tehdy inspirovali arabským jarem.
  • Celostátní povstání nakonec přerostlo v roce 2012 v občanskou válku, v níž proti sobě stojí vládní vojska, umírnění povstalci a radikálové včetně Islámského státu.
  • Konflikt si podle OSN vyžádal přes 250 tisíc obětí. Syrské centrum pro politický výzkum hovoří o téměř půl milionu mrtvých.
  • Z někdejších 22 milionů obyvatel je dnes 45 procent uprchlíky. Přes 6 milionů zůstává uvnitř Sýrie, více než 4 miliony utekly do zahraničí.

Opoziční vyjednávací komise (HNC), která vedla ženevská mírová jednání, dnes začala jednat v Rijádu o svém případném návratu do Ženevy. Podle mluvčího budou rijádská jednání trvat několik dní.

Parlamentní volby budou v polovině dubna

Syrský prezident Bašár Asad vyhlásil na 13. dubna parlamentní volby. Ty předchozí se konaly v roce 2012 během již probíhající občanské války.

Asad už v soboru řekl, že přistoupí na příměří, ale jenom za podmínky, že „teroristé“ toho nevyužijí k dalším ziskům a země, které je podporují, svou podporu zastaví. Asad za teroristy od začátku konfliktu považuje všechny své odpůrce, tedy i takzvanou umírněnou opozici podporovanou některými zeměmi.

Syrský prezident také projevil záměr převzít kontrolu nad Sýrií a sestavit vládu národní jednoty, která by vypracovala novou ústavu.

OSN: V Sýrii dochází k válečným zločinům - měly by je soudit tribunály

Vyšetřovací komise OSN v pondělí uvedla, že na území Sýrie jsou páchány válečné zločiny. Řešit by je podle komise měly speciální soudní tribunály. Sýrie je podle zprávy „rozdrolená a na pokraji kolapsu“.

Za zločiny je údajně zodpovědná jak syrská armáda, tak radikálové z Islámského státu (IS). „Závažné porušování lidských práv a mezinárodních zákonů v neztenčené míře pokračuje a zhoršuje se, protože zůstává netrestáno. Rezoluce Rady bezpečnosti OSN nejsou plněny. Vládní síly i Islámský stát páchají zločiny proti lidskosti,“ uvádí se ve zprávě, která vychází krátce předtím, kdy syrský konflikt vstoupí do šestého roku.