Konec vzpoury proti kastovním zákonům. Komunita Indů blokovala přísun vody pro 10 milionů lidí

Protesty, které by připravily o pitnou vodu celou Českou republiku. Zní to možná nereálně, právě to teď ale prožívají obyvatelé indického Dillí. Demonstranti z etnické skupiny Džátů tam o víkendu zapalovali domy, auta a obsadili taky vodní kanál, který zásobuje 10 milionů lidí – to vše kvůli vymáhání záruk na pracovní místa. Nyní už má vláda situaci pod kontrolou, úplné obnovení dodávek ale ještě nějaký čas potrvá.

Džátové, kterých po celé severní Indii žije přes 80 milionů, požadují kvóty na pracovní místa v rámci indického kastovního systému. Jejich etnikum je klasifikováno jako vyšší kasta, což je podle nich z hlediska přidělování míst ve státních službách znevýhodňuje vůči nižším kastám. Indie podporuje nejnižší kasty kvótami na pracovní místa a dalšími opatřeními ve stylu pozitivní diskriminace.

Víkendové protesty vážně ohrozily dodávky vody do indické metropole Dillí. Indická armáda podle pondělních informací místních úřadů získala kontrolu nad kanálem, který zajišťuje tři pětiny dodávek vody do indického hlavního města. Úřady již také zahájily opravy částí nádrže, kterou demonstranti poškodili.

Zemědělství už je neuživí – vzepřeli se kastovnímu řádu (zdroj: ČT24)

Vláda proti demonstrantům nasadila bezpečnostní síly, včetně tisíců vojáků. „Devatenáct lidí je mrtvých a více než 200 jich je zraněno,“ řekl vysoce postavený představitel ministerstva vnitra státu. Situace se podle něj mezitím uklidňuje.

Davy rozhořčených Džátů uplynulé dny zapalovaly automobily, banky, železniční stanice, obchody a benzinové pumpy. Kvůli nepokojům nevyjelo od pátku 850 vlaků, zavřeno bylo 500 továren a ztráty podniků jsou odhadovány na 2,9 miliardy dolarů, uvedla agentura APOD.

Poničená vodní infrastuktura
Zdroj: ČTK/AP

Během pondělí už ale demonstranti začali postupně odstraňovat barikády. Vláda totiž den předem oznámila, že na jejich požadavky přistoupí. Úřady také zrušily zákaz vycházení ve státě Harijána, kde si nepokoje vyžádaly 19 mrtvých a přes 200 zraněných.