Americké zbrojovky posílily dominanci na trhu. Hned za nimi je Rusko

Převahu na trhu se zbraněmi posílily v posledních letech zbrojovky ze Spojených států amerických. Druhým největším dodavatelem zbraní na světě je Rusko a třetím Čína, která v předchozích letech přeskočila Německo a Francii. Stockholmský mezinárodní ústav pro výzkum míru (SIPRI) vydal výroční zprávu o globálním obchodu se zbraněmi. Jeho údaje z let 2011 až 2015 ukazují, že celkový objem světového obchodu se zbraněmi soustavně roste od roku 2001. Předtím 20 let klesal.

Spojené státy drží prim v dodávkách zbraní, jejich podíl na trhu mezi lety 2006 a 2010 poskočil z 29 na 33 procent. Američtí výrobci těží z toho, že jejich klienti pocházejí z nejrůznějších končin světa. V posledních pěti letech USA prodaly nebo darovaly velké zbraně 96 státům a americký obranný průmysl má v zahraničí velké objednávky. Podle ředitelky sekce výdajů na zbrojení SIPRI Aude Fleurantové jsou v tom zahrnuty i zakázky devíti zemí na celkem 611 bojových letounů F-35.

I přes sankce je Rusko světovou dvojkou

Také ruské zbrojovky posílily pozici na světovém trhu, patří jim čtvrtinový podíl i přesto, že trend oslabily v letech 2014 a 2015 protiruské sankce Západu. Ruské firmy vyvážejí více než ty americké do Indie, což je největší světový dovozce zbraní s podílem 14 procent na celkových dovozech. Nakupuje dvakrát víc zbraní než druhý největší importér, jímž je Saúdská Arábie, a třikrát víc než Čína, která je třetím světovým dovozcem zbraní.

Deset největších světových exportérů zbraní
Zdroj: SIPRI.org

Číně jakožto třetímu největšímu exportérovi zbraní v posledních letech náleží podíl 5,9 procenta. Odběrateli čínských zbraní jsou především další asijské státy jako Pákistán, Bangladéš a Barma. Své pozice naopak vyklízejí evropští producenti. Například objem exportu německých zbraní poklesl za posledních pět let o polovinu na nynější 4,7 procenta podílu na světovém vývozu. Evropští výrobci doplácí především na pokles objednávek jejich evropských partnerů o 41 procent. Důvodem jsou rozpočtové škrty.

Vývoj obchodu s velkými zbraněmi od roku 1950
Zdroj: SIPRI.org