František proti trestu smrti: „Nezabiješ“ platí pro viníky i nevinné

K celosvětovému zákazu trestů smrti vyzval při tradiční nedělní modlitbě Anděl Páně papež František. Před desítkami tisíc lidí na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu zdůraznil, že přikázání „nezabiješ“ platí pro nevinné i pro viníky.

Hlava katolické církve zároveň naléhala na katolické politiky na celém světě, aby se zasadili o moratorium na výkon absolutního trestu během nynějšího svatého roku, který potrvá do listopadu. Mimořádný svatý rok začal v prosinci a František ho vyhlásil ve znamení milosrdenství.

„Dovolávám se svědomí těch, kteří vládnou, aby dospěli k mezinárodní shodě ohledně zákazu trestu smrti,“ prohlásil papež. „Přikázání ,nezabiješ‘ má absolutní hodnotu a platí jak pro nevinné, tak pro viníky,“ dodal. Poukázal přitom na „rostoucí odpor vůči trestu smrti dokonce i při legitimní obraně společnosti“, protože existují moderní prostředky pro „účinné potlačování kriminality bez definitivního odepření možnosti nápravy osobám, které se zločinů dopustily“.

Papež František s růžencem "Misericordina" během tradiční nedělní modlitby Anděl Páně
Zdroj: Tony Gentile/Reuters

František během modlitby již podruhé rozdával svůj lék na nemocná srdce Misericordina; v krabičce se „zázračným medikamentem“ je opět malý růženec, který mají věřící přijmout jako „dar duchovní pomoci při šíření lásky, odpuštění a bratrství“. Poprvé papež rozdával Misericordinu v listopadu 2013.