Clintonová a Trump jsou favority v Nevadě a Jižní Karolíně

Republikánští a demokratičtí voliči rozhodují v Jižní Karolíně a v Nevadě o dalších nominačních hlasech pro prezidentské kandidáty. V Nevadě budou na volebních shromážděních vybírat z dvojice kandidátů Demokratické strany, v Jižní Karolíně se o hlasy v primárkách utká šestice republikánských kandidátů.

Zatímco realitní magnát Donald Trump je jasným favoritem republikánského souboje v Jižní Karolíně, Nevada slibuje poměrně vyrovnaný zápas demokratických reprezentantů Hillary Clintonové a Bernieho Sanderse. Preference obou politiků, podle nichž ještě před několika měsíci bývalá první dáma přesvědčivě vedla, se v minulých týdnech vyrovnaly. Poslední průzkum ukázal, že Clintonová má šanci na zhruba polovinu hlasů, zatímco Sanders asi na 47 procent.

Clintonová by ráda v Nevadě uspěla, aby posílila své vyhlídky na výrazné vítězství v Jižní Karolíně, kde budou demokraté rozhodovat za týden. Důležité budou v Nevadě především hlasy černošských a hispánských voličů, mezi nimiž by právě Clintonová mohla bodovat. Sandersova silná pozice je nečekaná a překvapením je i to, že voličskou základnu 74letého sociálního revolucionáře tvoří mladší ročníky.

Jakub Lepš o nominačních volbách v Nevadě a Jižní Karolíně (zdroj: ČT24)

V republikánském táboře je přinejmenším podle průzkumů jasno o prvních dvou místech: za Trumpem, který má šanci na zisk 35 procent hlasů, by se měl umístit texaský senátor Ted Cruz s 19 procenty. Ani jeden z nich ovšem nevyvolává velké nadšení republikánských stratégů. Ti se obávají, že prostořeký magnát ani ultrakonzervativní politik s kubánskými kořeny by v závěrečném souboji s demokratickým prezidentským kandidátem neměli mnoho šancí.

Přízeň vedení Republikánské strany má spíše trojice Marco Rubio, Jeb Bush a John Kasich, která se podle průzkumů právě v tomto pořadí v Jižní Karolíně seřadí za Trumpa s Cruzem. Největší šanci stát se kandidátem, který bude mít podporu stranického establishmentu, má v tuto chvíli Rubio. V Jižní Karolíně mu ankety přisuzují 16 procent hlasů, zatímco Bushovi deset a Kasichovi devět. Outsider Ben Carson by měl získat kolem šesti procent hlasů.

Černým koněm republikánské volby by mohl být zatím nepříliš úspěšný Bush, pro něhož je podle analytiků Jižní Karolína jednou z posledních šancí, jak se dostat do hry o Bílý dům. Bratr a syn bývalých amerických prezidentů sázel v kampani na dobrou pověst své rodiny ve státě, kde je chlebodárcem mnoha občanů americká armáda. Někteří experti odhadují, že pokud Bush nedosáhne dvouciferného výsledku, může to znamenat konec jeho kampaně.

V Jižní Karolíně se místnosti primárních voleb otevřely ve 13:00 našeho času (sedm ráno místního času) a hlasovat se bude dvanáct hodin. V Nevadě volební shromáždění začnou převážně ve 20:00 našeho času.

Příznivci Jeba Bushe
Zdroj: Rainier Ehrhardt/Reuters

Komentáře amerických deníků se shodují, že pokud Trump získá výrazné vítězství - již druhé po nedávném triumfu v New Hampshire - bude vnímán jako favorit celého nominačního klání.