Z kolumbijské věznice zmizela stovka lidí včetně návštěvníků

Kolumbijské úřady vyšetřují zmizení stovky lidí – části jejich těl se našly v kanalizaci u věznice na okraji Bogoty, která patří mezi největší vazební zařízení v zemi a je dlouhodobě přelidněná. Podobné případy se v minulosti odehrávaly i v jiných částech země. Podle vyšetřovatelů jsou mezi oběťmi nejen vězni, ale i návštěvníci, stejně jako lidi, kteří s káznicí nemají nic společného.

Všech sto lidí zmizelo z věznice La Modelo v Bogotě mezi lety 1999 až 2001. Za mřížemi jsou tu levicoví rebelové, pravicové polovojenské jednotky, ale i drogoví dealeři. V době zmizení ovládali část zařízení vězni.

V roce 2000 se našlo rozkouskované tělo jednoho z vězňů v plastovém pytli v kanalizaci osm dnů po jeho zmizení. Pouhý den poté zmizelo dalších 17 lidí během rvačky mezi různými skupinami vězňů – jejich těla se nikdy nenašla.

Od té doby se mluví o tom, že řada vězňů, návštěvníků a dalších lidí byla zlikvidována podobným způsobem jako muž, který skončil v kanalizaci. Prokurátorka Caterina Heycková slíbila, že její kancelář si „posvítí na hrůzy, které se staly v La Modelu v roce 2000“.

Nepokoje v kolumbijské věznici La Modelo
Zdroj: ČT24

Zprávy o zmizeních a obchodu se zbraněmi se už v roce 2000 snažila prošetřit novinářka Jineth Bedoyová. V květnu téhož roku se měla setkat s uvězněným vůdcem milicionářů Mariem Jaimesem, aby jí poskytl potřebné informace.

K vězni se ale nedostala. Místo toho byla unesena trojicí mužů, mučena a znásilněna. Po deseti hodinách ji útočníci nechali svázanou s odpadky u silnice. Jaimes se počátkem tohoto měsíce přiznal k objednání únosu a vyšetřovatelé ho podezírají z toho, že stojí i za zmizeními.

Vydáno pod