Fico podle průzkumů míří k volebnímu vítězství. Nahrává mu i chaos na pravici

Fico proti všem. Na Slovensku vrcholí kampaň (zdroj: ČT24)

Slovenská sociální demokracie premiéra Roberta Fica i necelé tři týdny před parlamentními volbami jasně dominuje předvolebním průzkumům. Její preference sice v posledních měsících klesají, vítězství, zdá se, ale zřejmě nemůže nic ohrozit. Opozice je totiž dlouhodobě rozdrobená a postrádá silného lídra, který by Ficovi mohl konkurovat.

I když se o volební hlasy Slováků uchází celkem 23 stran, utvořila se de facto jednoduchá fronta: Ficův SMER versus všichni ostatní. Dominance sociálních demokratů se odráží i na podobě mítinků. Ty největší – často v zaplněných sportovních halách – vede právě SMER.

Letos se přitom více než jindy strhne boj o nerozhodnuté voliče. Celá šestina Slováků s volebním právem tvrdí, že se rozhodne na poslední chvíli. Do parlamentu se aktuálně podle průzkumů může dostat až osm stran. Vidina společné koalice, která by vyšachovala SMER, ale zatím kvůli neshodám nepřichází v úvahu. „Vždy tady bylo víc stran, možná i více než teď. Spíš ale chybí jedna dominantní pravicová strana, která by ty ostatní táhla za sebou,“ říká slovenský komentátor Dag Daniš.

Lídrem pravice by chtěl být lídr strany Sieť Radoslav Procházka. Sám ale přiznává, že opozice je příliš rozdrobená a sjednotit ji je prakticky nemožné. „Vláda se dá složit maximálně ze čtyř stran. Víc nemá smysl,“ tvrdí Procházka.

Průzkum TDC
Zdroj: ČT24
Průzkum Median
Zdroj: ČT24

Velkou část voličů ale v posledních letech zklamali všichni politici. Hlasy tak získávají protestní hnutí. Příští vláda tak může záviset třeba na milionáři Borisi Kollárovi. O něm přitom většina Slováků ví jen to, že má devět dětí s osmi ženami a svoji stranu pojmenoval – Sme rodina.

Podle sondáže agentury MVK by SMER-SD dostal 32,5 procenta hlasů a získal by 58 křesel v 150členné sněmovně, ve které má nyní 83 poslanců. Podle MVK by na druhém místě skončila nová strana Síť neúspěšného prezidentského kandidáta Radoslava Procházky s podporou 14,5 procenta před nacionalistickou Slovenskou národní stranou (SNS) se ziskem 10,5 procenta, která byla součástí koalice za první vlády nynějšího premiéra Fica. Případná koalice SMER-SD a SNS by podle průzkumu měla většinu ve sněmovně.