Aprílové zimní počasí v USA – tornáda, sníh i třicetistupňová vedra

Kvůli zimní bouři na východním pobřeží Spojených států bylo zrušeno téměř 1600 letů. Ve Washingtonu napadlo v noci místy až deset centimetrů sněhu a New York hlásil o víkendu tuhé mrazy. Na jihu USA zase řádila tornáda, která vyvracela stromy a ničila domy. Obyvatelé Kalifornie si naopak užívají třicetistupňových veder.

V New Yorku se sníh může postupně změnit na mrznoucí déšť, a se stoupající teplotou pouze na déšť. „Dostat se dnes ráno do práce může být dost složité,“ varoval meteorolog Patrick Burke.

Mráz svírající o víkendu New York už polevil a na dnešek meteorologové předpovídají až 13 stupňů Celsia pro New York a o stupeň méně pro Washington.

Washington zasypal sníh
Zdroj: Probal Rashid/ČTK/ZUMA

Podstatně tepleji je ovšem v Kalifornii, kde vlna veder přepisuje historické tabulky teplotních rekordů. V pondělí padl rekord z roku 1977 v centru Los Angeles, kde meteorologové naměřili 31,5 stupně Celsia.

V Santa Anně vystoupala teplota až na 34,5 stupně – o tři výš, než je dosavadní rekord z roku 1977.

Vedra v Kalifornii
Zdroj: Ed Crisostomo/ČTK/ZUMA

Jižní státy Mississippi, Alabama a Florida, které se ocitly na jižním okraji studené fronty, sužuje silný déšť, kroupy a tornáda. V Mississippi tornádo poškodilo střední školu a v Alabamě hasičskou stanici.

V okrsku Escambia na Floridě bylo poškozeno asi 30 domů; tento počet ale může ještě vzrůst. Dva lidé utrpěli zranění.