Zeman pro TA3: Migrační vlnu letos můžeme čekat i u nás

Lze předpokládat, že se migrační vlna letos převalí i přes Českou republiku a Slovensko. V rozhovoru se slovenskou televizní stanicí TA3 to uvedl prezident Miloš Zeman. Pro řešení migrační krize navrhuje, aby byly vytvořeny jednotky, do nichž by každá země EU poslala tisíc vojáků a které by pomáhaly se zvládáním situace Řekům a Italům.

Českou vládu premiéra Bohuslava Sobotky Zeman podle svých slov kritizuje mimo jiné kvůli tomu, že se ostřeji nepostavila proti kvótám na přerozdělování uprchlíků v EU. „Jak Slovensko, tak Maďarsko podaly žalobu u Evropského soudního dvora na Evropskou komisi právě kvůli kvótám,“ řekl prezident s tím, že i podle jeho názoru jde o narušení suverenity členských států. „ČR se k této žalobě dosud nepřipojila, a to je jeden z důvodů, proč vládu kritizuji,“ dodal.

Podle Zemana je nyní potřeba najít rozumný kompromis. Tím ale není systém kvót, který nebude fungovat, protože migranti stejně následně díky svobodě pohybu nebudou setrvávat v jedné unijní zemi. „Tím společným zájmem je pevná ochrana vnějších hranic Evropské unie,“ řekl s tím, že zároveň je třeba posílit takzvané hotspoty, tedy registrační centra pro běžence v Itálii a Řecku.

„Když už nemáme evropskou armádu, vytvořme ad hoc jednotky, do kterých každá země pošle řekněme tisíc vojáků. Klidně pomáhejme Řekům a Itálům na jejich území,“ uvedl Zeman s tím, že právě do těchto zemí migranti jako první vstoupili na území EU a podle dublinských pravidel by tam tak měli zůstat.

Zeman zopakoval, že migrační vlnu považuje za organizovanou invazi, za níž stojí egyptské Muslimské bratrstvo. Tato invaze se snaží „nikoli válkou, ale tím stěhováním národů, tou muslimskou vlnou imigrantů, v podstatě narušit elementární kořeny evropské kultury,“ uvedl český prezident.

V rozhovoru Miloš Zeman hovořil rovněž i o konfliktu na Ukrajině, který považuje za občanskou válku. Podle svých slov je rád, že boje ustaly a že se víceméně dodržují minské dohody. Lze ale očekávat, že nastane i migrační vlna právě z Ukrajiny, dodal. „Důvodem této migrační vlny bude výrazná ekonomická krize na Ukrajině, kterou si samozřejmě nikdo z nás nepřeje, ale která může být způsobena problémy spojenými například se ztrátou Donbasu a upřímně řečeno i s korupcí,“ řekl český prezident.