Drogy jsou obchodem se smrtí, kritizoval papež při největší zastávce v Mexiku

Papež František během nedělní mše na chudém předměstí mexické metropole ostře odsoudil obchod s drogami. Při bohoslužbě pod širým nebem, jíž se zúčastnilo na 300 tisíc lidí, nazval obchod s narkotiky rakovinou rozežírající mexickou společnost a o drogových dealerech hovořil jako o „obchodnících se smrtí“. Mše v Ecatepeku byla co do počtu účastníků vrcholem papežovy pětidenní cesty po Mexiku, která začala v pátek.

František si místo konání nedělní mše na předměstí nechvalně proslulém násilím, únosy a vraždami spojenými s válkami drogových gangů zvolil záměrně. Během necelých tří let v čele katolické církve se totiž snaží obracet pozornost k lidem na okraji společnosti, nejen k chudým, ale i k sociálně a zdravotně znevýhodněným či k obětem zločinů a násilí. Rovněž během cesty Mexika si proto naplánoval návštěvy domovů pro seniory, nemocnic či chudých domorodých oblastí.

Během kázání v Ecatepeku papež mimo jiné kritizoval i obrovskou nerovnost v mexické společnosti a rozbujelou korupci, která podle něj kvůli prospěchu několika málo vyvolených přináší milionům ostatních zoufalství a chudobu.

Mši přihlížely statisíce lidí
Zdroj: ČTK/AP

Dnes zavítá František do nejchudšího státu Mexika, Chiapasu, kde povede mši pro domorodé obyvatelstvo a vyhlásí tam dekret, který umožní sloužit mše v domorodých jazycích.

Návštěvu Mexika zakončí František oficiálně ve středu, kdy bude sloužit mši ve městě Ciudad Juárez na hranicích s USA. Očekává se, že ji bude sledovat i na 50 tisíc lidí na druhé straně hranice v El Pasu. František chce tímto gestem protestovat proti xenofobii.

Vydáno pod